Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


MAYONEZLİ TURNA BALIĞI


500 gr turna balığı (haşlanmış, temizlenmiş ve ufalanmış)
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı hardal
1 çay kaşığı kırmızıbiber
2 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı sirke
Mayonezi:
2 yumurtanın sarısı (oda sıcaklığında)
1 çay kaşığı tuz
1 kahve kaşığı toz hardal
1 fiske pul kırmızıbiber
200 gr (1 su bardağı) zeytinyağı (oda sıcaklığında)
2 tatlı kaşığı sirke ya da limon suyu

Mayonezi yapmak için yumurta sarısı, tuz, hardal ve pul kırmızıbiberi orta boy bir kaseye koyup, yumurta teliyle iyice çırpınız. Zeytinyağı damla damla, sürekli karıştırarak katınız. (Zeytinyağı çabuk çabuk ve çok miktarda katarsanız, mayonez pürtüklü olacaktır. Mayonez koyulaşınca, yağı biraz daha çabuk katabilirsiniz.)
Mayonezin çok fazla koyulaşmaması için, arasıra bir kaç damla sirke yada limon suyu damlatınız. Bütün yağın eklenmesi bitince, kalan sirke ya da limon suyunu katıp, tadına bakarak, gerekiyorsa biraz daha tuz ve hardal katınız.
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (180 C) getirip, ısıtınız. Tereyağla, ateşe dayanıklı 6 cam kaseyi yağlayıp, bir kenara bırakınız.
Ufalanmış turna balığını kaselere boşaltıp, fırında 15 dakika pişiriniz.
Bu arada, hardal, kırmızıbiber, biber salçası ve sirkeyi küçük bir kasede karıştırıp; bu karışıma mayonezi, tahta bir kaşıkla döverek yediriniz.
Izgaranızı iyice kızdırınız. Kaseleri fırından çıkarıp, sosu üstlelerine dökünüz. Kaseleri ızgaraya sokup 2-3 dakika, üstleri kızarana kadar pişirerek, servis ediniz.

Not: Mayonezi daha az baharatlı isterseniz, biberi yarım ölçü kullanmanız gerekecektir.


© lezzetler.com tarif no:63469 | adı:Mayonezli Turna Balığı | gönderen:bitmeyen şarkı | indirme tarihi:06.05.2024 - 22:51