Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ZİYAFETİN ADÂBI


Ziyâfetin altı âdâbı vardır: 1 — Davet 2 — İcâbet 3 - Mecliste bulunmak, 4 - Yedirmek, 5 Yemek 6 Ayrılmaktır;

Ziyâfetin fazileti hakkında Hadîs i Şerifler: «Misafir için külfete girmcyin; misafirin buna canı sıkılır. Kim ki, misâfiıi küstürürse, Allah'ı küstürmüş olur. Allalı'ı küstürene de Allah, buğz eder.»
«Misafir ağırlamayan (istemeyen) kimsede hayır yoktur...» buyurulmuştur.
Resûl-i Ekrem (S.A.V.) ineği ve devesi bol bir kimseye uğradı. Bu adam, Resûl i Ekrem'i yedirmedi. Birkaç koyunu olan bir kadına uğradı. Kadın, misafirine hemen bir koyun kesiverdi. Bunun üzerine Resûl-i Ekrem: «Şunlara bakın. Bu ahlâk ancak, Allahu Teâlâ'nın yed-i kudretindedir, onu dilediklerine lütfeder.» buyurmuşlardır. Resûl i Ekrem'in azâdlı kölelerinden Ebû Râfi anlatıyor: «Bir gün Resûl-i Ekrem'e bir misâfir geldi. Resûl-i Ekrem bana: «Falan yahûdiye git, misâfirim geldiğini söyle ve bana Recep ayına kadar bir miktar un versin.» buyurdu. Yahudi; «Rehin almadan vermem» dedi. Resûl-i Ekrem'e haber verildiğinde: «Allah'a yemin ederim ki, gökte de eminim, yerde de eminim. Eğer bana veresiye verseydi, gününde borcumu öderdim. Al şu zırhımı götür, rehin ver de gel.» buyurdular.
İbrâhim Aleyhisselâm, yemek yiyeceği zaman, bir iki mil mesâfede kendisiyle yiyecek bir misâfir arardı. Bu sebeple kendisine «Misâfir babası» denirdi. Bu misâfirperverlikteki sadâkatin delili olarak el'an medfûn bulunduğu Hibron mağarasında, her gün üç yolcudan yüz yolcuya kadar yemek yedirilmektedir. Burasını idâre eden zât, bugüne kadar buranın hiçbir akşam misâfirsiz kalmadığını söylemiştir. Sevgili Peygamberimize (S.A.V.) «İhsan nedir?» diye sorulduğunda: «Yemek yedirmek ve herkese selâm vermektir.» «Keffârât ve derecât nelerdir?» diye sorduklarında: «Yemek yedirmek ve insanlar uykuda iken namâza kılmaktır.» «Hacc-ı mebrûr hangisidir?» diye sorduklarında da: «Yemek yedirmek ve güzel konuşmaktır.» buyurmuşlardır. Enes (R.A.) «Misâfirin girmediği (gelmediği) eve melek girmez.» demiştir. Ziyâfet vermenin ve yemek yedirmenin faziletini bildiren daha pek çok haberler vardır.


© lezzetler.com tarif no:63123 | adı:ZİYAFETİN ADÂBI | gönderen:Aleppo | indirme tarihi:05.05.2024 - 15:23