Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


BUĞDAYIN MAKARNA HALİ


THY Skylife

MAKARNA İTALYANLAR TARAFINDAN BESLENME KÜLTÜRLERİ İÇİNDE BELİRGİN BİR STATÜYE GETİRİLDİ. ENDÜSTRİYELLEŞMİŞ İLK GIDALADAN BİRİ OLAN MAKARNA HERKES TARAFINDAN ÇOK SEVİLİR.

Makarnanın dünya mutfak kültürlerine ne zaman katıldığı ve kimler tarafından icat edildiği hakkında kesin bir bilgi bulunmamakta. İtalyanlar ise makarnanın evrimleşmesi, türlerinin gelişmesini ve dünyaya yayılmasını sağladılar. Saç üzerinde pişirilmiş ince dökülmüş ve açılmış her tür hamur işi bir anlamda makarnanın ilk atası kabul edilir.

Araştırmacıların sunduğu bilgilere göre makarnanın düz ekmek yapılan her coğrafyada aynı zamanda ortaya çıkmış olması olasılığı yüksek. Dayanıklı ve ekonomik gıdanın temininin nerdeyse imkânsız olduğu zamanları dikkate alırsak, özellikle mayanın unun ekmek yapımındaki hacim katkısının faydalarını bir mucize olarak algılayan insanlık maya üzerine olağan üstü dini ritüeller geliştirmiştir.

Mutfak kültürümüz üzerine değerli araştırmalar yapan Priscilla Mary Işın hanımın hazırladığı “Osmanlı Mutfak Sözlüğü”nde 19. yüzyılda Osmanlı devleti tarafında ithal edilen İtalyan makarnasını yoksulların dahi satın aldığı aktarılıyor. 1830 yıllarında makarna ihtiyacını karşılamak üzere Ahmet Paşa’nın Selimiye Kışlası’nda makarna fabrikası kuruldu.

O dönemlerde halk tarafında öylesine benimsenen makarna 1844 yılında Osmanlı devletinde ilk basılı yemek kitabının yazarı Mehmet Kamil Bey’in meşhur “temcit pilavı” deyimini “temcit makarnası” olarak yorumlamış. Kendi mutfak kültürümüzde makarnanın karşılığı olarak “erişte” (şerit halinde kesilmiş makarna ve Arapça “rişta” dan gelir.) yer alır.

Erişte, hâlâ ülkemizde çorbadan, pilava kadar birçok şekilde hazırlanır. Geçmiş dönemlerde eriştenin helvasının da yapıldığı kayıtlardan anlaşılır. Eriştenin dışında halkımızın çok sevdiği “mantı” yemekleri bizim gerçek makarna kültürümüzü ifade etmekte.


© lezzetler.com tarif no:62991 | adı:Buğdayın Makarna Hali | gönderen:Cankat | indirme tarihi:19.05.2024 - 16:20