Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


MÜRDÜM ERİĞİ REÇELİ


2 kg mürdüm eriği (yıkanıp, çekirdekleri çıkarılmış)
2-3 kg (8-12 su bardağı) toz şeker
1 çay kaşığı limon tuzu

Erikleri büyük bir süzgeçte bol suda yıkayınız. Erikleri süzüp büyük bir tencereye aktarınız. Üstüne 2 kg (reçelin çok tatlı olmasını istiyorsanız 3 kg) şekeri döküp tencereyi sallayarak, şekerin tencerenin her tarafına dağılmasını sağlayınız. Tencereyi serin bir yerde bir gece bekletiniz.
Ertesi sabah tencereyi harlı ateşe oturtup, bir tahta kaşık yada spatula ile karıştırarak, erikleri parçalamadan kaynatınız. Reçel kaynadıktan sonra birkaç kez karıştırınız. Limon tuzunu ekleyip yeniden karıştırınız. Ateşin altını kısıp, reçeli bir kez daha kaynatınız. (Bir fırça ile tencerenin kenarına yapışan şekerleri alınız. Bu arada bir delikli kepçe ile üstte oluşan köpükleri de alıp atınız.)
Reçelin kıvamına geldiğini anlamak için, bir madeni kaşığı tencereye dik olarak daldırınız. (Kaşığı tencereden çıkarttığınızda, reçel taneler halinde, damla damla kaşığın ucundan dökülmelidir.) Reçel istediğiniz kıvama gelmişse, tencereyi ateşten alıp soğuttuktan sonra, reçeli temiz kavanozlara boşaltınız.
Kavanozları, ağızlarını selofan yada alüminyum kağıdı ile kapatıp, sıkıca bağladıktan sonra serin bir yere kaldırarak, reçelinizi dilediğiniz zaman kullanınız.


© lezzetler.com tarif no:62983 | adı:Mürdüm Eriği Reçeli | gönderen:bitmeyen şarkı | indirme tarihi:01.05.2024 - 23:10