Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


BEĞENDİLİ KUZU PİRZOLASI


8 kuzu pirzolası
45 gr (3 çorba kaşığı) tereyağı
1 çorba kaşığı rafine yağ
1 orta boy soğan (ince doğranmış)
3 orta boy domates (kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartılarak kuşbaşı doğranmış)
1 sivri yeşil biber (doğranmış)
1 çay kaşığı tuz
kahve kaşığının ucuyle karabiber
1 çay kaşığı kekik
1+1/2 su bardağı su
Beğendisi :
4 büyük boy patlıcan (çekirdeksiz)
75 gr (1/2 su bardağı + 3 çorba kaşığı) un
200 gr (1 su bardağı) süt (kaynar halde)
1 çay kaşığı tuz
1/3 su bardağı kaşar yada gravyer peyniri rendesi
Patlıcanların konacağı su:
1/2 limonun suyu
2 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz

Beğendiyi hazırlamak için, patlıcanları ateşin üstünde çevirerek, kabukları hemen hemen yanana kadar pişiriniz. Bir kabın içine 2 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz ve 12 limonun suyunu koyunuz. Keskin bir bıçakla patlıcanların kabuklarını alınız. Etli bölümlerini tuzlu ve limonlu suya koyup, bir kenarda bekletiniz. Bir tencerede, 5 çorba kaşığı tereyağı, orta afeşte eritiniz. Unu ekilip, yumurta teli ile sürekli karıştırarak kavurunuz. Tencereyi ateşten alıp, bir kenara koyunuz. Hazırladığınız bu meyane hafifçe ılınınca, 1 çay kaşığı tuz ye patlıcanları ekleyip telle iyice karıştırınız. Tencereyi yeniden ateşe oturtup, 1 su bardağı kaynar sütü karıştıra karıştıra ekleyiniz. Rendelenmiş peyniri de koyup bir iki kez daha karıştırdıktan sonra, tencereyi ocaktan alınız. Tencereyi içi sıcak su dolu daha büyük bir tencerenin içine oturtup, kuzu pirzolaları hazır olana kadar bir kenarda bekletiniz.
Pirzolaları pişirmek için, büyük bir sahanda, orta ateşte, 2 çorba kaşığı tereyağı eritiniz. Yağ kızınca, soğanları ekleyip, 2 dakika karıştırarak kavurunuz. Sivri biberleri ekleyip, 1 dakika daha kavurduktan sonra domates, tuz, karabiber ve kekiği katıp, karıştırarak 2 dakika daha pişiriniz. Suyu ekleyip kaynatınız.
Bu arada bir tavada, orta ateşte, kalan 1 çorba kaşığı tereyağı ile 1 çorba kaşığı rafine yağı eritiniz. Yağ kızınca pirzolaları koyup, her iki yanlarını 3'er dakika sote ederek, tavayı ateşten alınız.
Pirzolaları sosun pişmekte olduğu sahana ekleyip, sahanın ağzını kapatarak 20-25 dakika, pirzolalar yumuşayıp bıçağın sivri ucu rahatça batana kadar pişiriniz. Sahanı ateşten alıp, pirzolaları ve tenceredeki beğendiyi ısıtılmış bir servis tabağına yerleştirerek servis ediniz.


© lezzetler.com tarif no:62313 | adı:Beğendili Kuzu Pirzolası | gönderen:bitmeyen şarkı | indirme tarihi:01.05.2024 - 20:57