Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


LORLU İZMİR TATLISI


Sahrap Soysal

2 çay fincanı yoğurt
3 çay fincanı tozşeker
1 çay fincanı eritilip ılıtılmış bitkisel morgarin (sıvı margarin de kullanabilirsiniz)
3 adet yumurta
3 çay fincanı un
3 çay fincanı irmik
1 çay fincanı lor peyniri (tuzsuz)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
varsa 1 adet limon ya da portakalın rendelenmiş kobuğu
Şerbeti için;
3 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
1/2 adet limonun suyu

Oda sıcaklığında beklemiş yumurtaları derin bir kaba kırıp tozşekeri ekleyin. Mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpın. Varsa rendelenmiş limon ya da portakal kabuğunu katın. Yoğurt ve yağı ilave edip mikserle 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Un, kabartma tozu, vanilya, irmik ve lor peynirini ekleyip ister mikserle ister kaşıkla malzemeleri iyice karıştırın.
Diğer taraftan, fırına dayanıklı cam ya da porselen (kare ya da dikdörtgen olabilir) bir kabı sıvıyağla yağlayın, (şekilli kek kalıbı da kullanabilirsiniz) Hazırladığınız hamuru kalıba aktarın. İsterseniz üzerini fındık, fıstık ya da cevizle süsleyin. 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve alt üst konuma ayarladığmız fırında üzeri altın sarısı oluncaya kadar, en az 40 dakika pişirip çıkarın. Sıcakken üzerine 1 su bardağı soğuk su gezdirip tatlıyı soğumaya bırakın.
Şerbeti hazırlamok için; su ve tozşekeri orta boy bir tencereye koyun. Kısık ateşte, ara sıra karıştırarak kaynatın. Kaynayan şerbete limon suyunu ilave edip 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Hamur tatlısı soğuyunca şerbeti ılık olarak üzerine gezdirin.

Not: Bu tatlıyı 4-5 saat sonra ya da bir gün sonra servise sunarsanız daha lezzetli olacaktır. Ayrıca tatlıyı süslemek için kremşanti, krema, hindistancevizi kullanabilirsiniz.


© lezzetler.com tarif no:62194 | adı:Lorlu İzmir Tatlısı | gönderen:pembeli kadın | indirme tarihi:27.04.2024 - 17:12