Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


KABAK PURELİ BALIK KIZARTMASI


Sahrap Soysal

1 veya 1.5 kg levrek balığı filetosu
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
Kabak püre için;
4-5 adet orta boy yeşil kabak
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı un
2 su bardağı süt
3 çorba kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Kızartmak için;
5 adet etimek
½ demet maydanoz
2 diş sarımsak
1 adet yumurta
½ su bardağı sıvıyağ

Balıkların kemik ve kılçıklarını balıkçınıza temizletin. Böylece fileto çıkarılan balıkları iki parmak eninde ve 10-15 cm boyunda dilimletin.
Bu şekilde hazırlattığınız balıkları evde soğuk suyla yıkayıp süzdürün. Tuz ve karabiberi serpip süzgeçte bırakın.
Bu arada kabak püresi için kabakların kabuklarını hiç soymadan ortadan ikiye bölün. Ufak bir tencereye koyup üzerine tam çıkacak kadar su ekleyin. Bir çay kaşığı tuzu katın. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra iyice haşlanan kabakları ocaktan alıp süzün. Hemen buzlu suya aktarıp 5 dakika bekletip tekrar süzün.
Kabakları uzunlamasına ortadan ikiye bölün ve çekirdekli kısımlarını çay kaşığıyla ayırarak çıkarın. Sonrada bir çatalla ezerek püre haline getirin.
Orta boy bir tencereye zeytinyağı ve unu koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Bir tahta kaşık yada tel çırpıcıyla sürekli karıştırarak un hafifçe sararıncaya dek en fazla 2 dakika kavurun. Hemen üzerine sütü azar azar ekleyip yine karıştırın. Sos kaynamaya başlayınca rende peyniri ve püre halindeki kabakları ekleyin. Tuz ve karabiberi serpiştirip birkaç kez karıştırıp ocaktan alın.
Öte yandan balıkları kızartmak için etimekleri mutfak robotunda bulgur tanesi kadar oluncaya dek çekip, inceltin. Bir tabağa boşaltıp içine çok incecik kıyılmış sarımsaklarla maydanozları katıp, karıştırın.
Bir başka kabın içine yumurtayı kırıp çatalla iyice çırpın. Geniş bir tavada ise sıvıyağı aktarıp kızdırın.
Süzgeçte bekleyen balıkları önce yumurtaya batırıp sonrada etimekli karışıma iyice bulayın ve kızgın yağda önlü arkalı kızartın.
Mutfak kağıdı serilmiş tabakta kızaran balıkların fazla yağını çektirin. Bir servis tabağına kabak püresini serin. Üzerine kızaran balıkları dizip, sıcak olarak servise sunun.
Balıkların altına zeytinyağı ve limonla tatlandırdığınız avakado püresini de yerleştirebilirsiniz.


© lezzetler.com tarif no:62056 | adı:Kabak Pureli Balık Kızartması | gönderen:Yemek Tarifleri | indirme tarihi:21.05.2024 - 20:56