Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


KARNIYARIK


4 orta boy patlıcan
60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı
200 gr kıyma (az yağlı)
2 çorba kaşığı + 1 çay kaşığı tuz
2 domates (kabukları soyulup ince doğranmış)
2 orta boy soğan (ince kıyılmış)
1 su bardağı su
2 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
1/4 kahve kaşığı karabiber
1 su bardağı rafine yağ
1 domates (dörde bölünmüş) 4 sivri biber

Patlıcanların her iki ucunu kesip atınız. Patlıcanların kabuklarını uçlarında 1'er cm bıraktıktan sonra tamamen soyarak (ya da uzunlamasına 1 cm ara ile şerit biçiminde soyarak) temizleyiniz. Keskin bir bıçağı patlıcanların tam ortalarına batırıp, aşağı yukarı hareket ettirerek 4'er cm uzunlusunda birer yarık açınız. Sonra, patlıcanların çeşitli yerlerine, bıçağın ucunu hafifçe batırıp çıkarınız.
Patlıcanları bir kaba koyup, üstlerine 2 çorba kaşığı tuz serperek 1 saat bekletiniz.
Küçük bir tencereye tereyağı koyup eritiniz. Soğanı ekleyip 5 dakika kavurduktan sonra, kıymayı katarak 5 dakika daha kavurunuz. İnce doğranmış domatesleri, karabiberi ve 1 çay kaşığı tuzu da ekleyip 1 dakika daha kavurunuz. 1 su bardağı suyu ekledikten sonra, 15 dakika ağır ateşte pişiriniz.
Genişçe bir tencerenin üstüne bir kevgir yerleştiriniz. Tencereyi ateşten alıp, içindeki harcı kevgire koyarak suyunu süzdükten sonra, maydanozu serpiniz.
Küçük bir tencereye rafine yağı koyup iyice kızdırınız. Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra tencereye atıp 4 dakika, renkleri sararana kadar kızartınız.
Patlıcanları derin olmayan bir güvece yada tepsiye dizip, yarık kısımlarını bastırıp açarak, kevgirdeki kıymayı eşit olarak doldurunuz. Her patlıcanın üstüne 1 sivri biber ve 1 parça domates yerleştiriniz.
Tencereye süzdüğünüz harç suyunu ekleyip (gerekirse biraz daha su koyunuz), güveci ağzı kapalı olarak ağır ateşte 30 dakika pişirdikten sonra, servis ediniz.


© lezzetler.com tarif no:61491 | adı:KARNIYARIK | gönderen:bitmeyen şarkı | indirme tarihi:11.05.2024 - 15:09