Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


KIYMA VE PİLAV İÇLİ HİNDİ DOLMASI


5 kg'lık bir hindi (sakatatı saklanıp, fırına sürülmek için hazırlanmış)
2+1/2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
200 gr (1 su bardağı) su
125 gr tereyağı (eritilmiş)
Danalı harcı:
500 gr yağsız dana kıyması
175 gr (3 su bardağı) taze ekmek içi
1 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)
1/4 limonun kabuğu (rendelenmiş)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 yumurta (hafifçe çırpılmış)
Pirinçli harcı:
60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı
1 orta boy soğan (ince doğranmış)
1 diş sarımsak (dövülmüş)
2 çorba kaşığı kereviz rendesi
125 gr salam (doğranmış)
125 gr sosis (dilimlenmiş)
125 gr (2/3 su bardağı) kuru üzüm (30 dakika suda bekletilmiş)
75 gr (1/2 su bardağı) badem (dövülmüş)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
125 gr (2/3 su bardağı) pilavlık pirinç (yıkanmış ve 30 dakika soğuk suda bırakıldıktan sonra 1 dakika sıcak suda bekletilip süzülmüş)
Baharat torbası:
4 sap maydanoz
1 fiske kekik
1 defne yaprağı

Hindinin içini ve dışını, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiberle iyice ovup bir kenara bırakınız.
Küçük bir tencereye hindinin ciğerleri dışında sakatatını, kalan 1+1/2 tatlı kaşığı tuzu ve baharat torbasını koyup üstüne suyu dökünüz.
Tencereyi harlı ateşe oturtup suyu kaynatınız. Kaynamaya başlayınca ateşin altını kısıp tencerenin kapağını kapatarak 1 saat pişiriniz. Tencereyi ateşten alınız.
İçindekileri süzgeçten geçirip bir kaba koyunuz. Süzgeçte kalanları atınız. Suyun üstünde yağ kalmışsa alıp atınız. 100 gr (1/2 su bardağı) suyu küçük bir kaseye ayırıp artanını dökünüz.
Büyük bir kasede yumurta dışındaki danalı harç malzemesini çatalla karıştırınız. Yumurtayı 3 çorba kaşığı hindi suyuyla iyice karıştırıp kaseye ekleyerek, tekrar karıştırdıktan sonra bir kenara bırakınız.
Pirinçli içi hazırlamak için, keskin bir bıçakla, ayırdığınız hindi ciğerini kıyınız. Büyük bir tencerede 60 gr (4 çorba kaşığı) yağı orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca, soğan, sarımsak, kereviz rendesi, salam, sosis ve kıyılmış hindi ciğerini koyup devamlı karıştırarak 5-6 dakika, soğanlar pembeleşinceye kadar kızartınız. Kuru üzüm, badem, tuz, biber ve ikinci balharat torbasını ekleyiniz. Devamlı karıştırarak karışımı kaynatınız. Kaynayınca ateşin altını kısıp 20 dakika pişirdikten sonra, tencereyi ateşten alınız. Karışımı büyük bir kaseye alıp pirinci ekleyerek, çatalla karıştırınız.
Önce fırınınızı yüksek sıcaklığa (230°C) getirip ısıtınız. Tahta bir kaşıkla danalı içi hindinin boyun boşluğuna doldurarak, yarığı iğne iplikle dikerek kapatınız.
Pirinçli içi de hindinin karın boşluğuna doldurup iğne iplikle dikerek kapatınız.
Hindiyi büyük bir tepsiye yerleştirip, bir fırçayla her tarafını 125 gr erimiş yağla yağlayınız. Üstüne bir kenara ayırdığınız hindi suyunu dökerek fırına sürünüz. Hindiyi 10 dakika pişirdikten sonra fırının sıcaklığını azaltıp (170°C) üç buçuk saat kadar, sık sık kaşıkla suyundan üstüne dökerek pişiriniz. (Hindinin pişip pişmediğini anlamak için bıçağın sivri ucunu buduna batırınız; çıkan et suyu renksizse hindi pişmiş demektir.)
Tepsiyi fırından çıkarıp hindiyi ısıtılmış bir servis tabağına koyunuz. Büyük bir kaşıkla tepside kalan suyun yağlarını atıp suyu ince bir süzgeçten sosluğa süzünüz.
Sosu hindinin yanında sıcak olarak servis ediniz.


© lezzetler.com tarif no:60846 | adı:Kıyma ve Pilav İçli Hindi Dolması | gönderen:bitmeyen şarkı | indirme tarihi:28.04.2024 - 12:13