Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


MEYVELİ GALATA TATLISI


300 gr + 1 tatlı kaşığı margarin
180 gr (3/4 su bardağı) + 1 çorba kaşığı şeker
1 yumurtanın sarısı
240 gr (1+1/4 su bardağı) ince irmik yada pirinç unu
2 çorba kaşığı krema
Harcı:
250 gr (1 su bardağı) şeker
180 gr (1 su bardağı) çekilmiş badem
2 yumurta (hafif çırpılmış)
1 kahve kaşığı badem esansı
125 gr (1/2 su bardağı) krema
1 limonun kabuğu (rendelenmiş)
60 gr (1/3 su bardağı) kuru üzüm
60 gr (1/3 su bardağı) badem (kıyılmış)

Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip ısıtınız.
20 cm çapında bir kek kalıbını bir tatlı kaşığı margarinle yağlayıp bir kenara bırakınız.
Hamuru hazırlamak için, geri kalan 300 gr margarin ve 180 gr (3/4 su bardağı) şekeri geniş ve derin bir kapta, tahta bir kaşıkla ince ve pürtüksüz bir kıvama gelene kadar çırpınız.
Kaba yumurta sarısını katınız. Unu ve pirinç ununu (yada irmiği) ekleyip, kremayı katınız. Karışımı pürtüksüz ve açılabilecek kıvama gelene kadar yoğurunuz. Hamuru top yapıp mumlu kâğıda sararak, buzdolabında 30 dakika bekletiniz.
Bu arada harcı hazırlamak için orta boy derin bir kaba şeker ve çekilmiş bademleri koyunuz. Ortasını çukur yapıp, yumurtaları, badem esansını, kremayı ve limon kabuğu rendesini ekleyiniz. Ellerinizle bu bademli karışımı sıvı hale getirene kadar karıştırıp, pürtüksüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurunuz. Kuru üzüm ve bademleri ekleyerek bir kenara bırakınız.
Hamuru buzdolabından alıp ikiye bölünüz. Unlanmış hamur tahtasının üstünde unlanmış merdane ile 25 cm çapında, 0,5-1 cm inceliğinde açınız. Hamuru merdanenin üstüne alarak, yağladığınız kek kabının üstüne yayınız. Kabın dışına sarkan kısımlarını bıçakla düzeltiniz.
Hazırladığınız harcı kaşıkla kalıptaki hamurun her tarafına iyice yayıp, bir kenara bırakınız.
Geri kalan hamuru da aynı incelikte ve 20 cm çapında açıp merdanenin üstüne alarak kalıptaki harcın üstüne örtünüz. Bıçakla fazlalıkları düzeltip, dışta kalan hamuru parmaklarınızla hafif hafif bastırarak kenarlarını kapatınız. Hamurun üstünü çatalla hafifçe delerek, kalan bir çorba kaşığı şekeri serpiniz.
Kek kabını fırında 40-45 dakika, kek kızarıp ele sert gelene kadar pişiriniz.
Keki fırından alıp iyice soğuttuktan sonra, kalıptan çıkararak servis ediniz.


© lezzetler.com tarif no:60697 | adı:Meyveli Galata Tatlısı | gönderen:bitmeyen şarkı | indirme tarihi:01.06.2024 - 09:28