Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


MORNEY SOSLU DİL BALIĞI


750 gr - 1 kg dilbalığı filetosu (kılçıkları temizlenmiş)
1+1/2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı balık suyu
1 kg ıspanak
60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı
Morney sosu:
2+1/2 su bardağı sıcak Beşamel sos
60 gr (1/2 su badağı) rendelenmiş kaşar peyniri
60 gr (1/2 su bardağı) rendelenmiş gravyer peyniri
1 çay kaşığı tuz
1 kahve kaşığı karabiber

Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180°C) getirip ısıtınız.
Balık filetolarını orta boy bir kaba yerleştirip üstüne tuzun ve biberin yarısını serpiniz. Kaynatılmış balık suyunu filetoların üstüne dökünüz. Alüminyum bir kağıtla kabın üstünü kapatıp fırına yerleştirerek 8-12 dakika pişiriniz.
Yıkanıp temizlenmiş ama kurulanmamış ıspanakları bir tencereye yerleştirerek su eklemeden hafif ateşte 6 dakika, ıspanaklar yumuşayıncaya kadar pişiriniz.
Ispanakları, sularını bir kevgirden iyice süzüp elinizle de sıktıktan ve yeterince soğuttuktan sonra, bir tahta üstüne yerleştirerek kıyınız.
Aynı tencerede tereyağı hafif ateşte eritip doğranmış ıspanakları, kalan tuzu ve biberi ekleyerek iyice karıştırınız.
Geniş bir fırın tepsisine sıcak ıspanakları yerleştirip fırından balıkları çıkararak sıcak ıspanakların üstüne yan yana diziniz. Tepsinin üstünü alüminyum kağıtla kapatınız; fırının sıcaklığını düşürüp (130°C) tepsiyi soğumaması için fırının en alt katında bekletiniz.
Önce ızgaranızı iyice ısıtınız. Orta boy bir tencereye sıcak beşamel sosu, kaşar peyniri, gravyer peyniri, tuzu ve biberi koyup hafif ateşte karıştırarak 3 - 4 dakika, kaynayana kadar ısıtınız.
Fırından tepsiyi çıkarıp üstünde alüminyum kağıdı alarak hazırladığınız morney sosu, balık filetolarının üstüne dökünüz.
Tepsiyi fırın ızgarasının altına sürüp 2 - 3 dakika daha pişirdikten sonra servis ediniz.


© lezzetler.com tarif no:60210 | adı:Morney Soslu Dil Balığı | gönderen:bitmeyen şarkı | indirme tarihi:05.05.2024 - 15:03