Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


DAMA KEKİ


250 gr (1 su bardağı) margarin
250 gr (1 su bardağı) toz şeker
4 yumurta
250 gr (2 su bardağı) kendi kendine kabaran börek unu
1 çay kaşığı vanilya esansı
2-4 çorba kaşığı süt
2 çorba kaşığı kakao
2 çorba kaşığı kayısı reçeli
Bademli pasta süslemesi:
125 gr (1 su bardağı) pudra şekeri
120 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
250 gr (1 1/3 su bardağı) çekilmiş badem
1 tatlı kaşığı limon suyu
birkaç damla badem esansı
1 yumurta (hafif çırpılmış).

Önce fırınınızı orta sıcaklığa getirip (190°C) ısıtınız.
22,5X15 cm'lik kek tepsisinin dibine bir alüminyum kağıdını, enini geniş tutarak ve tepsiyi ortasından ikiye bölecek biçimde pili yaparak döşeyiniz. Alüminyumun tepsinin dibinde dümdüz olmasına ve ortadaki pilinin dik durup tepsiyi iki eşit parçaya bölmesine dikkat ediniz.
Tahta bir kaşıkla margarin ve şekeri orta boy bir kasede karışım hafif ve kremamsı olana kadar çırpınız. Yumurtaları teker teker birer kaşık unla beraber ekleyip iyice karıştırınız.
Geri kalan unu ve vanilya esansını ekledikten sonra hamurun kolayca kaşıktan dökülmesine yeterli miktarda süt katıp hamurun yarısını, tepsinin bir bölümüne boşaltınız.
Kakaoyu, hamurun öteki yarısına katıp, kaşıktan dökülmeyecek kadar koyuysa bir kaşık daha süt ekleyerek hamuru tepsinin öteki yarısına boşaltınız. Keki, fırında 25 dakika pişirdikten sonra bir kenarda soğumaya bırakınız.
Kek pişerken, bademli süslemesini hazırlayınız. Pudra şekerini, toz şekerle birlikte orta boy kaseye eleyip, çekilmiş bademi de koyunuz. Limon suyu, badem esansı ve karışımı tutkal kıvama getirecek kadar çırpılmış yumurta katınız.
Hamur tahtanızın üstüne pudra şekeri serperek bademli harcı üstüne koyup pürtüksüz olana kadar yoğurunuz. (Harç yağlanıp kendini bırakabileceğinden gereğinden fazla yoğurmamaya dikkat ediniz.)
Keki tepsiden alıp, iki parçayı aynı boyda olacak biçimde düzelterek, her birini uzunlamasma ortadan ikiye bölünüz. Beyaz kekin bir parçasına kayısı reçeli sürüp yanına kakaolu parçayı koyduktan sonra her ikisinin üstüne tekrar kayısı reçeli sürünüz. Kalan öteki beyaz ve kakaolu kek yarımları için de aynı işlemi yapıp ötekilerin üstüne dama biçiminde yerleştiriniz.
Hafifçe şekerlenmiş hamur tahtasının üstünde bademli harcı, pastayı zarf gibi saracak büyüklükte açınız. Bademli harcı kekin etrafına sarıp iki ucu açıkta kalacak biçimde fazlalıkları kesiniz.
Kenarlarına şekil verip, üstüne bıçakla çaprazlar yaparak süsleyiniz. Keki, tam sığacağı bir kek kabında üstü sıkıca kapalı olarak 2 gün bekletiniz.

Not: Bu iki renkli dama keki, genellikle bademli pasta süslemesi ile süslenir. Keki 2 gün önceden yapınız; çünkü kesmeden önce en az 48 saat beklemesi gerekir. Ölçüler 22,5X15 cm'lik bir kek tepsisi için verilmiştir. Tepsinizin büyüklüğüne göre orantılı olarak malzemeyi artırabilir yada eksiltebilirsiniz.


© lezzetler.com tarif no:59880 | adı:DAMA KEKİ | gönderen:bitmeyen şarkı | indirme tarihi:19.04.2024 - 23:19