Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ÇİKOLATA SOMUNU


2 çorba kaşığı margarin (yumuşatılmış)
250 gr sütsüz (bitter) çikolata (küçük parçalara ayrılmış)
2 çorba kaşığı su
1/4 su bardağı portakal suyu
250 gr (1 su bardağı) tuzsuz tereyağı (yumuşatılmış)
120 gr (1/4 su bardağı) toz şeker
2 yumurtanın sarısı
2 yumurtanın akı
180 gr (1 su bardağı) badem (çekilmiş)
kahve kaşığının ucuyla tuz
120 gr küçük acıbadem kurabiyesi (dövülmüş)
2 çorba kaşığı pudra şekeri

1,5 kg'lık bir kek kalıbını yağlı kağıtla, kalıptan biraz taşacak biçimde kaplayınız. Fırçayla kağıdı hafifçe 2 çorba kaşığı margarinle yağladıktan sonra kalıbı baş aşağı çevirerek yağın akmasını bekleyiniz. Küçük bir tencerede çikolatayı ağır ateşte iki çorba kaşığı su ile sürekli karıştırarak eritiniz. Portakal suyunu da ekleyip tencereyi ateşten alarak soğumaya bırakınız.
Büyükçe bir kapta tereyağı ile şekeri tahta bir kaşıkla karıştırınız. Karışım düzgün ve ince bir hal alınca yavaş yavaş yumurta sarılarını, bademi ve erittiğiniz çikolatayı ekleyiniz.
İkinci bir kapta yumurta aklarıyla tuzu çırpma teliyle kabarana kadar çırpıp, madeni bir kaşıkla çikolatalı karışıma katınız; sotıra acıbadem kurabiyelerini ekleyiniz. Karışımı hazırladığınız kek kalıbına kaşıkla aktararak bir bıçakla iyice yayınız. Kalıbı alüminyum kağıtla kapatıp 5 saat yada katılaşana kadar buzdolabında soğutunuz.
Kalıbı buzdolabından alıp iç kenarında çepeçevre bıçak gezdirerek dibini sıcak suya batırıp çıkarınız. Bir servis tabağını ters biçimde kalıbın üstüne koyarak kalıbı ters çeviriniz. (Kek, tabağa kolayca çıkacaktır.) Alüminyum kağıdı attıktan sonra pudra şekerini kekin üstüne serpiniz. ince dilimler halinde kesip servis ediniz.

Not: Pişirmeden yalnızca bekletme yöntemiyle yapılan bu değişik İngiliz tatlısı; pastayı andırır.


© lezzetler.com tarif no:59815 | adı:ÇİKOLATA SOMUNU | gönderen:bitmeyen şarkı | indirme tarihi:21.05.2024 - 00:44