Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


AĞAÇ ÇİLEKLİ VE KREMALI KEK


Kek:
4 çorba kaşığı + 1 tatlı kaşığı margarin
250 gr (1 su bardağı) + 1 çorba kaşığı un
250 gr (1 su bardağı) şeker
1 yumurta (hafifçe çırpılmış)
3 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
150 gr (3/4 su bardağı) süt
1 kahve kaşığı vanilya tozu
Harcı:
1 yumurtanın sarısı
1 çorba kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
1/2 su bardağı süt
1 kahve kaşığı vanilya tozu
1/4 su bardağı acı krema
350 gr ağaççileği reçeli
2 çorba kaşığı pudra şekeri

Önce fırınınızı orta sıcaklıkta (180°C) ısıtınız. 23 - 25 cm'lik yuvarlak kek kabını bir tatlı kaşığı yağ ile yağlayıp, 1 çorba kaşığı un serpiniz. Kalıba hafif hafif vurarak fazla unu silkeleyiniz. Kalıbı bir kenara bırakınız.
Orta boy derin bir kapta yağın geri kalan kısmını, şekerle birlikte tahta bir kaşıkla krema haline getiriniz. Yumurtayı çırparak ekleyiniz. Unu, kabartma tozunu ve tuzu yavaş yavaş, sütle birbiri ardından ekleyiniz. Malzeme iyice birbirine karışana kadar çırptıktan sonra, vanilya tozunu katınız.
Hamuru kek kalıbına döküp ısınmış fırında 35 dakika, kekin ortasına parmakla bastırdığınızda hamur eski haline dönene kadar, pişiriniz.
Kalıbı fırından çıkarıp 5 dakika ılıttıktan sonra, keki kalıptan alarak soğumaya bırakınız.
Bu arada, harcını hazırlamak için derin bir kapta yumurta sarısı, şeker ve mısır nişastasını iyice karışana kadar çırpınız.
Küçük bir tencerede sütü ısıtıp, kaynamadan ateşten alınız; devamlı karıştırarak yavaş yavaş yumurta karışımına kattıktan sonra, vanilyayı ekleyiniz. Karışımı tekrar tencereye boşaltıp devamlı karıştırarak hafif ateşte 6-7 dakika,' pürtüksüz ve çok kalın bir kıvama gelinceye kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp koyu bulamacı küçük bir kaba koyarak soğumaya bırakınız.
Harç soğuduktan sonra üstünde oluşan tabakayı madenî bir kaşıkla alıp krem şantiy de ekleyerek üstünü yağlı kâğıtla örtünüz ve buzdolabında soğumaya bırakınız.
Kek soğuyunca, uzun bir bıçakla iki kat olacak biçimde ortadan ikiye kesiniz. Bir katm üstüne ağaççileği reçelini onun üstüne de buzdolabında soğumuş krem şantiyli karışımı dökünüz. Kekin öteki yansını üstüne kapayıp, en üste bol pudra şekeri serperek servis ediniz.


© lezzetler.com tarif no:59226 | adı:AĞAÇ ÇİLEKLİ VE KREMALI KEK | gönderen:bitmeyen şarkı | indirme tarihi:01.05.2024 - 22:25