Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


KADİR GECESİ


Hasan Güvercinci

Kuran-ı Kerim bize yol gösteren, varlığımızın mevcudiyetini anlamamızı sağlayan ve yaşamımızı nasıl düzenlememiz gerektiğini gösteren en değerli varlığımız. Allah'ın kelâmını bizlere ileten bu mukaddes kitap hayatımızın her safhasında rehberliğini sürdürüyor, bizleri daha iyi insanlar olmaya, Allah (c.c)'a yaklaştırmaya yarıyor. Maneviyatımız Kuran'la coşuyor, kalbimizdeki Allah sevgisini mü'min kardeşlerimizle Kuran-ı Kerim sayesinde paylaşıyor, çoğaltıyoruz. Kuran okurken biliyoruz ki dünyanın herhangi bir yerinde bir başka kardeşimiz de aynen bizim yapmakta olduğumuz gibi Kuran okuyor ve gene biliyoruz ki Allah bizim bu çabamızı her daim görüyor, duyuyor, işitiyor. O'nun yolunda attığımız her adımı mükafatlandırıyor. Biz O'na layık olmak için uğraşırken, O bizlere cömertliğini, affediciliğini bahşediyor. Bizi yoktan var etmesi yetmezmiş gibi, bize Kuran ile yol gösteriyor ki bu dünyada hayatımız düzenli olsun, gün gelip de bu dünyadan göçtüğümüzde Allah'ın izniyle mekânımız cennet olsun.
Elbette bu mukaddes kitabın inmeye başladığı gece İslâm açısından kutsallığı ve fazileti ifade eder. Kadir gecesi o kadar hayırlı bir gecedir ki, için de Kadir Gecesi bulunmayan bin ay olsa onun hayrına ulaşamaz. Kuran-ı Kerim'de bu gecenin hayrı bizlere şöyle bildirilmiştir: "Doğrusu biz Kuran'ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir." (Kadir, 1-5) Kadir gecesinin ne kadar hayırlı olduğu bizlere yukarıda bir bölümünü alıntıladığımız Kadir suresinde müjdelenmiştir. Kadir suresi, Kuran-ı Kerim'in 97. Suresidir; 5 ayet, 30 kelime ve yüz yirmi harften oluşur. Kuran'ın değeri ve önemi bizlere bu surede anlatılır.

Kadir Gecesi Ne Zaman?
Kadir gecesinin hangi gece olduğu tam olarak bilinmemektedir ancak Ramazan ayının 27. gecesi tercih edilmektedir. Allah-ü Teâlâ, Kadir gecesini gizlemiştir. Her Ramazan'ın farklı günlerine denk gelmektedir. Yani Allah (c.c) bu kutlu geceyi her Ramazan farklı bir güne yerleştirmiştir.
Kadir gecesinin tespiti için farklı yollar denenmiştir. Kadir gecesinde bazı değişiklikler gerçekleştiği, âlimler tarafından savunulmuştur. Bazı âlimlere göre Kadir gecesi açık ve sakin olur, ne fazla sıcak, ne fazla soğuktur, bulut yağmur, rüzgâr olmaz. Denizlerin suyu aniden tatlılaşır. Kadir gecesinin sabahında güneş kızıl doğar. Yükselene kadar büyük bir tabak gibidir. Bazı âlimlere göre ise Kadir gecesinde köpek sesi duyulmaz. Ancak Kadir gecesinin zamanı tam tespit edilemeyip genel kabul gören Ramazan'ın 27. gününde kullanılırsa da sevabı büyüktür. Bir hadis-i şerifte şöyle söylenir: "Kadir gecesine rastlamış olan bir geceyi ihyâ eden, Kadir gecesini ihyâ etmiş gibi sevâb kazanır"

Kadir Gecesini Nasıl Geçirmeli?
Kuran-ı Kerim'in bizlere bahşedildiği geceyi Allah'a daha çok dua ederek geçirmeliyiz. Yatsı namazında zammı sure olarak Kadir suresini okumalıyız. Az da olsa sadaka vermeliyiz ve mutlaka Kuran okumalıyız.
Kadir gecesinde 4 rekat Kadir gecesi namazı kılınır. Birinci rekatta 1 Fatiha ve 3 inna enzelnâhü, ikinci rekatta 1 Fatiha ve 3 İhlası Şerif, üçüncü rekatta 1 Fatiha ve 3 İnna enzelnâhü, dördüncü rekatta tekrar 1 Fatiha ve 3 İhlası Şerif okunur.
Namazdan sonra bir defa: "Allahü ekber Allahü ekber La ilahe illalahü vallahü ekber Allahü ekber ve lillahil hamd." okunur. Daha sonra 100 defa Elam neşrah Leke ve 100 defa inna Enzelnâhü okunur. Bunun ardından Hz. Muhammed (SAV) efendimizin, validemiz Hz. Âişe (r.a.)'ye öğrettiği: "Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni" okunur. Mümkünse tespih namazı da kılınmalıdır.

Hamdolsun
Allahü Teâlâ bizlere bu kutlu geceyi ve mukaddes kitabımızı bahşetti. O'na hamdolsun. inşallah biz sevgili kullarına O'na layık olma şansını da bahşeder. Kadir gecesini tüm Müslüman âleminin dua ve ibadet ile geçirmesi dileğiyle.


© lezzetler.com tarif no:58505 | adı:Kadir Gecesi | gönderen:cicikız | indirme tarihi:17.05.2024 - 05:02