Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ELMALI KAYGANA


Necip Usta

500 gr. hafif ılık süt
50 gr. erimiş yağ
200 gr. un
3 bütün yumurta
1 çimdik tuz
1 kg. elma (Tercihan ekşi veya sarı elma, yoksa herhangi bir çeşit elma)
750 gr. toz şeker
2 kahve fincanı su
1 limonun suyu
Üzerine serpmek için:
150 gr. pudra şekeri

Süt, yumurta, un, yağ, tuz ve şekeri bir kapta iyice karıştırınız. İçerisinde hiç un parçası kalmasın, eğer kalırsa ince bir süzgeçten süzdürünüz. Sonra tavayı normal olarak yeter derecede kızdırıp eritilip suyu alınmış bir yağla tavanın dibini hafifçe yağlayınız. Tava yağlanmalı fakat içinde yağ bulunmamalıdır. Sonra yapmış olduğunuz unlu yumurtalı kaygana harcından küçük bir kepçe ile tavanın kenarına hafifçe döküp tavayı sağa sola eğerek bir kâğıt inceliğinde tavanın dibine yayılmasını temin ediniz. Hemen bir paletle ucunu hafifçe kaldırıp altını üstünü çevirip 30 saniye kadar tavada pişiriniz. Sıra ile bir tepsinin üzerine veya masanın üzerine diziniz. Hepsini aynı şekilde hazırlayıp en sonunda üst üste istif ediniz. Şimdi kayganalar kullanmaya hazırdır.
Elmaların kabuklarını soyup bir tencereye koyarak üzerine limon suyu, şeker ve suyunu koyup ağır ateşte ağaç bir spatula veya bir kevgirle devamlı karıştırarak kaynatıp ateşini biraz daha hızlandırınız. Sonra zaman zaman karıştırıp 15 dakika kaynatarak ateşten alıp püre makinasından veya süzgeçten susuz olarak geçiriniz. Sonra kayganaları teker teker alıp tam ortasına bir çorba kaşığı elmalı harç koyup kaygananızın yarısını ve diğer yarısının üzerine kapatınız. Bu sefer yan uçlarından birisini diğer ucun üzerine kapatınız.
Şimdi kaygana tam bir muska şeklindedir. Hepsini bu şekilde hazırlayıp büyük bir tabağa veya tevziye muntazam uçlarını birbirlerinin üzerine bindirerek dizip üzerine pudra şekerini serperek 2 dakika fırında tutarak hafif ılıyınca servis ediniz. Üzerini kızgın bir demirle ızgara biçimi karşılıklı dağlayıp servis ederseniz çok daha güzel olur.

Not: Elmasını daha önceden hazırlayıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Kaygana daha önceden hazırlanabilir. Yalnız günlük hazırlanması daha yumuşak olur.


© lezzetler.com tarif no:57835 | adı:ELMALI KAYGANA | gönderen:ruşeym | indirme tarihi:28.04.2024 - 02:01