Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


BADEM TATLISI


Necip Usta

Bademi:
Net temizlenip çekilmiş 100 gr. badem
100 gr. acıbadem
Yumurtası:
10 adet yumurta
100 gr. şeker
Unu:
150 gr. un
Az vanilya
Şurubu:
1 kg. şeker
600 gr. su
Az limon tuzu

30 santim kutrunda bir tepsi içi yağlanıp un serpildikten sonra badem serpilir. Şurup malzemesi beraberce kaynatılarak soğumaya bırakılır.
Badem ve acı bademi kaynar suda bir dakika kaynatıp süzdürerek bir bezin içine dökünüz ve bezi kapatarak iyice ovalayıp kabuklarını çıkararak peynir veya ceviz makinesinden çekerek gayet hafif bir fırında veya hafif ateşte karıştırarak tamamen kurutunuz. Un ve vanilya ile karıştırıp bekletiniz.
Yumurta, şeker ve vanilyayı çelik veya cam bir kaba koyup, kabı sıcak suyun içine oturtunuz ve bir yumurta vurma teli ile karıştırarak ılık bir vaziyete getiriniz ve sudan alınız.
Unlu bademi katın. Varsa yumurta vurma makinesi ile, mikseriniz varsa mikserle yoksa elinizle bir makine intizamı içinde yumurtayı vurarak bir kurdela şeklini alıncaya kadar köpürtünüz.
Yumurta bu koyuluğa gelince teli çıkarıp bir kevgirle çalkalamadan karıştırıp unu dikkatlice yediriniz ve tepsiye boşaltıp fırına sürünüz.
Piştikten sonra normal soğuk olarak şurubunu üzerine döküp 3-4 dakika fırına sürüp çıkarınız ve soğuyunca servis ediniz.

Not: Badem tatlısını tepsinin altına ve yumurtayı döktükten sonra üzerine ilâve kabukları soyulup, ince uzunlamasına dilimlenmiş badem serpilirse daha güzel olur. Badem ezme makinası bulunan yerlerde badem kuruyunca ezme makinasından geçirilirse tatlının içinde dile dokunmadan yalnız kokusu hissedilir.


© lezzetler.com tarif no:57714 | adı:BADEM TATLISI | gönderen:ruşeym | indirme tarihi:03.05.2024 - 10:18