Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


BİBERİYELİ HÜNKâR BEĞENDİ


Sahrap Soysal

1 kg iri parçalara ayrılmış dana ön kol ya da kuşbaşı dana eti
5 adet orta boy kemer patlıcan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet orta boy kuru soğan
6 yemek kaşığı sıvıyağ
2 tepeleme yemek kaşığı un
3 su bardağı soğuk süt
1 su bardağı dolusu rendelenmiş taze kaşar peyniri
6 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz,karabiber
1 yemek kaşığı incecik dilimlenmiş biberiye

Patlıcanları yıkayıp kurulayın. Çatalla birkaç yerlerinden delin. Ocağın üzerinde ya da 200 dereceye ayarladığınız fırının ızgara kısmında iyice yumuşayıncaya kadar çevirerek közleyin. Kabuklarını soyun ve beklerken kararmamaları için soğuk suda bekletin.
Diğer targtan, soğanı yemeklik incecik doğrayın. Tencereye 3 çorba kaşığı sıvıyağ alarak kızdırın ve etleri ekleyip sürekli karıştırarak 7-8 dakika kadar pişirin, Kuşbaşı doğradığınız soğanlan ilave edip sürekli karıştırarak 2 dakika kadar kavurun. Ardından salçayı ekleyerek bir iki kez karıştırın.
Varsa biberiyeyi ilave edip tuz ve karabiberi serpiştirin. Etlerin üzerini 5-6 santim geçecek şekilde sıcak su ilave edin ve orta ateşte etler iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1-1,5 saat, etlerin pişip pişmediğini kontrol ederek pişirin. (bu işlemi düdüklü tencerede daha kısa sürede yapabilirsiniz)
Beğendi için; bir başka tencereye ya da derin bir tavaya, kalan 3 yemek kaşığı sıvıyağ koyun. Yağ kızar kızmaz unu ilave ederek sürekli karıştırarak un köpük köpük olup hafifçe sararıncaya kadar, 1-2 dakika kavurun.
Önceden fırında közlenip kabuklarıni soyduğunuz patlıcanları tavla zarı formunda doğrayın. Ardından doğradığınız patlıcanları kavurduğunuz unun üzerine ilave ederek sürekli karıştırarak 1-2 dakika kadar kavurun.
Soğuk sütü de patlıcanların üzerine ekleyin ve çırparak ezerek karıştırmaya devam edin. Tuz ve karabiberi de ekledikten sonra rendelenmiş kaşan serpiştirin. Karıştırın ve tencerenin altını kapatın. İsterseniz beğendiyi el blenderi yardımıyla püre haline getirin.
Hazırladığınız beğendiyi servis tabağına yayın, üzerine etleri koyarak ve etlerin sosundan da en üste birkaç kaşık dökerek sıcak olarak seıvis ediniz.


© lezzetler.com tarif no:57538 | adı:Biberiyeli Hünkâr Beğendi | gönderen:Bayro | indirme tarihi:14.05.2024 - 21:46