Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


AYRANLI ZEYTİNLİ ÇÖREK


Sahrap Soysal

5 su bardağı un
1 yemek kaşığı tuz
1 paket toz "instant" maya (11 gr) (42 gramlık yaş mayanın yarısı da kullanılabilir)
1 yemek kaşığı tozşeker
2 su bardağı ayran (hazır satılan ayranlardan)
50 gr bitkisel margarin (iyice yumuşamış olmalı)
Ayrıca 8 yemek kaşığı zeytin ezmesi
Üzeri için;
2 adet yumurtanın sarısı
3 yemek kaşığı çörekotu

Un derin bir yoğurma kabına koyulduktan sonra üzerine tuz atılıp karıştınlır. Kabartma tozu gibi, küçük paketlerde satılan, hamura anında karışan ve kullanımı çok pratik olan "instant" maya eklenip tekrar karıştınlır. (yaş maya kullanılacaksa parçalanması gerekir)
Tozşeker de katıldıktan sonra 2 su bardağı ayran azar azar ilave edilir ve yoğrulmaya başlanır. Hamur iyice yoğrulduktan sonra oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan margarin ilave edilir. Yoğrulmaya devam edilerek yağ hamura iyice yedirilir. Ele hafifçe yapışan yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulup toplanır. Üzerine hafif nemli mutfak peçetesiyle örtülerek oda sıcaklığında en az 40 dakika bekletilir. Dinlenen ve mayalanan hamur kabaracaktır.
Hamur mutfak tezgahının üzerinde iki eşit parçaya aynlır. Parçalar nerdeyse dosya kağıdı büyüklüğünde ve dikdörtgen şeklinde açılır.
Üzerlerine dörder yemek kaşığı kadar zeytin ezmesi sürülür ve uzun kenarlarından başlanarak rulo yapılır, Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürülüp çörekotu serpiştirilir.
Rulo çörekler yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilip 20 dakika da tepside bekletilir.
Çörekler 5 dakika önceden ısıtılıp 200 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika, üzerleri altın sansı oluncaya kadar pişirilip çıkarılır. Ilık hale gelmesi beklenip dilimlenerek servise sunulur.


© lezzetler.com tarif no:57533 | adı:Ayranlı Zeytinli Çörek | gönderen:Bayro | indirme tarihi:28.04.2024 - 17:17