Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ALTIN ÇİLEK


Zeynep Aksoy

Görünen o ki artık vazgeçilmezlerimizden birisi olacak altın çilek.
Altın çileği pek çok şekilde kullanabilirsiniz. Taze olarak tüketebilir veya kurutabilirsiniz.
Çilek yemeyi genel olarak herkes sever; fakat çoğumuz, "altın çilek" diye bir meyve olduğunu kısa bir süre öncesine kadar duymamışızdır. Başbakan, bir kuruyemişçiyi ziyareti sırasında bir kilo altın çilek alınca, hem başbakanın sağlık sırrı ortaya çıkmış oldu, hem de altın çilek bugüne kadar sahip olmadığı bir üne kavuştu. Artık aktarlarda, kuruyemişçilerde altın çilek soran çok.
Elbette bu durum üreticiye de umut ışığı oldu. Artan talep o kadar büyük boyutlara vardı ki Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, meyvenin taze ve kuru pazarlanmasını kolaylaştırmak ve altın çilek üretimini yaygınlaştırmak için bir işletme tesisi kurmayı düşündüklerini açıkladı.
Görünen o ki artık vazgeçilmezlerimizden birisi olacak altın çilek. Hem üreticiye, hem tüketiciye yarayacak. Gelin isterseniz henüz tanışmamış olanlanmız için biraz daha yakından tanıyalım bu mucize meyveyi.

Altın Çilek Nedir?
Altın çilek solanaceas ailesine ait olan yuvarlak bir meyvedir. Anavatanı Güney Amerika olan altın çilek ortalama 5-7 gram ağırlığındadır. Çapı da yaklaşık 2 santimetredir. Tazeyken doğal, kağıdımsı, sarımsı bir kabuk ile kaplı olan altın çileği yemek için bu kabuğun çıkarılması gerekir. Altın çilek pürüzsüz ve kolay şekil alan bir meyvedir. Parlak ve turuncu-sarı bir dış yüzeyi vardır Altın çileğin özü suludur, içinde ufacık açık sarı çekirdekleri vardır. Meyve dinlendikçe tadı daha tatlı hâle gelir. Altın çileği pek çok şekilde kullanabilirsiniz. Taze olarak tüketebilir veya kurutabilirsiniz. Meyve ve sebze salatalarına oldukça yakışan bir tadı vardır altın çileğin. Aynı zamanda çikolata ile kaplayarak tatlılarda da kullanabilirsiniz. Reçel ve sos yapımında kullanılması da önerilmektedir. Kek yapımında kullanılması da kekinize ayrı bir tat katacaktır.
Domuz gribinden, çeşitli kanser türlerine kadar etkisini gösteren, vücudu güçlendiren altın çileğin o kadar çok faydası var ki. Bol miktarda antioksidan içeren altın çilek yaşlılığı geciktirmek, kilo vermeye yardım etmek gibi birçok alanda vücuda yardımcı oluyor.

Sağlık Deposu
Altın çileğin tanınır hâle gelmesi ve yaygın bir şekilde tüketilmesi çok olumlu bir gelişme. Çünkü bu meyve tam bir sağlık deposu!
Domuz gribinden, çeşitli kanser türlerine kadar etkisini gösteren, vücudu güçlendiren altın çileğin o kadar çok faydası var ki. Bol miktarda antioksidan içeren altın çilek yaşlılığı geciktirmek, kilo vermeye yardım etmek gibi birçok alanda vücuda yardımcı oluyor. İşte altın çileğin bazı faydaları:
Altın çilek sindirim sistemindeki parazitleri yok ederek sindirimi kolaylaştırır.
Diyabet (şeker) hastalarına faydalıdır, şekeri düşürür.
C vitamini oranı yüksek olduğundan vücudu korumaya yardımcı olur.
Kanı arındırır.
Prostat ve boğaz hastalıklarının tedavisinde olumlu sonuçlar sağlar.
Kan dolaşımını düzenler.
Metabolizmayı hızlandırır.
İdrar söktürücüdür.
Göze de yararlıdır, görme sinirlerini yeniden yapılandınr.
Cilt kanserine karşı etkilidir.
Cildi gererek, yaşlanmanın etkilerini geciktirir.
Dünyanın en zengin lif oranına sahip
Zayıflamaya yardımcı olur. Düşük kalorilidir. Altın çileğin günde 7-8 adet tüketilmesi öneriliyor.

Haydi Altın Çileğe
Altın çilek egzotik bir meyve, yer kirazı olarak da biliniyor. Bu meyve en çok Mersin'in Silifke bölgesinde yetiştiriliyor. Akdeniz ve Karadeniz'de ise doğal olarak üreyebiliyor ancak buralardaki meyve yenilebilir değil. Artık Türkiye'nin pek çok yerinde deneme ekimleri yapılıyor.


© lezzetler.com tarif no:57415 | adı:Altın Çilek | gönderen:şelale | indirme tarihi:18.04.2024 - 18:21