Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


KAYMAKLI EKMEK KADAYIFI (ADANA)


MALZEME LİSTESİ
1 çift ekmek kadayıfı
8 su bardağı tozşeker
8 su bardağı su
1 adet limonun suyu
500-750 gr taze kaymak

YAPILIŞI
Ekmek kadayıfını bıçakla enlemesine keserek ikiye ayırın. Sonra da bu iki parça ekmeği geniş bir tepsiye üst üste koyun.
Üzerini tam örtecek kadar ılık suyu tepsiye aktarın ve ekmek kadayıflarını bu suda en az bir saat oekletikten sonra suyunu iyice süzün.
Diğer taraftan, 1 su bardağı tozşeker ve 2 yemek kaşığı suyu küçük bir tencereye koyup kısık ateşte, şeker eriyip rengi kahverengileşerek karamelize oluncaya kadar pişirin.
Üzerine hemen 1 su bardağı sıcak su ekleyip kaynatın ve ocaktan alın.
Hazırladığınız bu karamelli şurubu ekmek kadayıfının üzerine aktarıp tatlıyı bir kenarda bekletin.
Diğer taraftan, kadayıfın şerbetini hazırlamak için; kalan 7 su bardağı tozşeker ve 7 su bardağı suyu başka bir tencereye aktarıp kaynatın. Şurup kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın.
Hazırladığınız şerbeti ekmek kadayıfının üzerine, her tarafına eşit olarak dağılacak şekilde gezdirin.
Kadayıfın üzerini kapatarak çok kısık ateşte 60 dakika kadar pişirin. Pişirirken arada sırada yan tarafında biriken şerbeti kaşıkla alarak üzerine gezdirin ve tepsiyi sık sık sallayın. Kapağını açıp 20 dakika daha pişirin.
Soğumasını bekleyip dilimleyerek servis tabağına koyun. Üzerlerine taze kaymak koyarak servise sunun.


© lezzetler.com tarif no:54471 | adı:KAYMAKLI EKMEK KADAYIFI (Adana) | gönderen:siyami | indirme tarihi:18.05.2024 - 11:08