Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


GAZİANTEP MUTFAĞI


Anadolujet Magazin

Urfa, Adana, Maraş, Halep, Şam gibi komşu illerin kültürlerini, Antep, kendi benliğinde yeniden yoğurmuş gibidir.
Gaziantep mutfağı kendine özgü çeşit ve yorumlarıyla Anadolu’nun en zengin yöre mutfaklarından birisine sahip.Antep, bu konuda gerçekten çok şanslı bölgelerimizden biri. Orman arazisi bol değil. Eğer dağlarını dolaşıp, bak burası orman dediğiniz zaman, bilin ki sonradan oluşmuş yerlerdir. Ama üzüm bağları, zeytin, fıstık, incir, sumak, şebelleh (kapari) ağaçlarının bol olduğu, biberden, patlıcandan tahıllara kadar birçok şeyin yetiştiği bereketli toprakların olduğu bir yer. Urfa, Adana, Maraş, Halep, Şam gibi komşu illerin kültürlerini, Antep, kendi benliğinde yeniden yoğurmuş gibidir. Bunun kıymetini bilmek gerektiğini düşünüyorum.

Börekten kahkeye, lahmacundan kebaplara, baklavadan çorbaya, piyazlardan, bulgur aşlarına, yoğurtlu yemeklerden, katmerine kadar lezzetler saymakla tükenecek gibi değil. Oldukça zengin bir yeme içme kültürü ile karşı karşıyayız. Antep kadar doğumdan ölüme kadar yemekle iç içe olan bir yaşam ve yemeğin her şeyin üzerinde yer aldığı, evlerinde olduğu kadar çarşısında da yemeklerin özgün tatlarının yaşatıldığı bir başka bölge bulmak sanırım imkânsız ve bu halen böyle. Buralara gelip yemeklerinin tadına bakanların kolay kolay iflah olmadığı söylenir.
Eğer bir gün yolunuz Antep’e düşerse Almacı Pazarı’nı, Etnografya Müzesi’ni, kaleyi ve Zeugma’yı dolaşmanızı öneririm. Oralarda bakırcılar, sedefçiler, demirciler vs. nereye baksanız yemek ile ilgili bir şeyler göreceksiniz. Kapısını çalacağınız her evin yemek ile ilgili anlatacak bir hikâyesi ya da size sunacak bir yemeği vardır.


© lezzetler.com tarif no:54143 | adı:Gaziantep Mutfağı | gönderen:Cankat | indirme tarihi:30.04.2024 - 21:06