Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


SAÇ BAKIMI


Ahmet Maranki

Loğusalık, sonbahar, kronik rahatsızlıklar, yanlış diyet ve rejimler, uzun süreli ruhsal gerginlik, menopoz gibi dönemlerde saç dökülmesi sorunları artabilir.
Erkekler kadınlara oranla kel kalma riskiyle daha fazla karşılaşırken, kadınlarda oluşan saç dökülmesinin başlıca nedenleri kalıtsal faktörler, hormonsal değişiklikler, gebelik, tiroit, anemi, kötü beslenme, demir, kalsiyum, çinko, A,E, D gibi vitamin eksikliği ve aşırı stres olarak sıralanabilir.
Atkuyruğu, ısırgan, adaçayı, biberiye, meyankökü, rezene, kekik ve zerdeçal bitkilerin saç dökülmesine karşı kullanılması önerilir. Soya fasulyesi, ıspanak, ısırgan, pazı zeytinyağı gibi gıdıların da bolca tüketilmesi tavsiye edilir.

Bitkisel Kürler:
Aynı miktarda susam, badem, ısırgan, sarımsak, nane, kekik, hint, defne, kayısı, menekşe, çörek otu, zeytin, lavanta ve yasemin yağları karıştırılıp, her akşam başa ve saç dökülen yerlere haricen kullanılması önerilir.
Streç boneyle kapatılıp, bu işleme 3 hafta devam edilmesi tavsiye edilir. Elde edilen yağın bilinen hiç bir yan etkisi yoktur.
1 tatlı kaşığı susamyağı, 1 tatlı kaşığı badem yağı, yarım tatlı kaşığ Hint yağı, 2 ampul bepanten, 2 ampul E vitamini ılık olacak şekilde bir kabın içinde karıştırılır. Bu karışımın, önceden 2-3 dakika su buharına tutulmuş olan saçlı deriye, avuç içiyle ve yumuşak hareketlerle yedirilmesi önerilir. 10 dakika kadar yumuşak bir masaj yapılır. 1,5-2 saat kadar saçlı deriye emdirildikten sonra bir şampuanla saçı aşırı zorlamadan yağın fazlası akıtılır.
Aynı oranlarda çam yağı, sarımsak ve ısırgan yağının başa sürülüp, masaj yapılması önerilir. Bone ile birkaç saat kapatılan başın, ılık sirkeli suyla yıkanması ve bu uygulamaya üç hafta boyunca devam edilmesi tavsiye edilir. (Denenmiştir)
Her gün 1 ya da 2 çay kaşığı ısırgan otu tentürü yada 1-2 bardak ısırgan otu çayı içilmesi tavsiye edilir.
Saçlarının gür olmasını isteyenlerin zeytinyağıyla karıştırdıkları biberiye ile saç derilerine masaj yapmaları önerilir. Bu uygulama o bölgedeki kan dolaşımını artırarak saçların gelişmesini destekler.
Saç şampuanınıza bir miktar meyan kökü ekleyerek saç dökülmesini önleyici bir şampuan elde edebilirsiniz.


© lezzetler.com tarif no:51652 | adı:Saç Bakımı | gönderen:Palamut Pilaki | indirme tarihi:21.05.2024 - 23:32