Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ZEYTİNYAĞLI PATLICAN DOLMA


Malzemeler :
Dolma Harcı İçin;
Soğan 1 Kilo
Komili Sızma zeytinyağı 1 Su Bardağı
Dolmalık fıstık 50 Gr
Pirinç 250 Gr
Kuş üzümü 50 Gr
Maydanoz 1/2 Demet
Dereotu 1/2 Demet
Taze nane veya 1 kaşık kuru nane 1 Çay Kaşığı
Tarçın 1 Çay Kaşığı
Toz şeker 1 Çay Kaşığı
Sıcak su 1 Bardak Sıcak
Tuz, karabiber
Dolma İçin :
Patlıcan 1 Kg
Komili Sızma zeytinyağı 1/4 Bardak
Doğranmış domates konservesi 200 Gr
Kaşığı toz şeker 1/2 Çay Kaşığı
Domates 1 Adet
Su 1/2 Bardak
Tuz

YAPILIŞI:
1- Harcı için bir tencerede komili Sızma zeytinyağını kızdırın. Fıstıkları ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. İnce doğranmış soğanları ilave edip karıştırmaya devam edin. Soğanlar pembeleşince ılık tuzlu suda bekletilmiş ve yıkanmış süzülmüş pirinci ilave edin.
2- Pirinçlerin rengi değişince tuz, karabiber, tarçın, yenibahar, şeker, kuş üzümü ve 1 bardak kaynar suyu ilave edip bir taşım kaynatın. Kaynayınca tencerenin kapağını kapatıp ağır ateşte pirinçler suyunu çekene kadar 15 dakika pişirin. Pirinçler suyunu çekince kıyılmış maydanoz, dereotu ve naneyi ekleyin, karıştırın. Kapağını kapatarak 15 dakika demlendirin.
3- Patlıcanların baş taraflarını kesin. Dışta ince bir kabuk kalacak şekilde içini keskin bir bıçakla çizerek kesin. Patlıcanı kesme tahtası üzerine yatırıp iki avucunuzla ovarak içini çıkarın. İçleri oyulmuş patlıcanları yıkayıp süzün. Patlıcanları doldurun. Ağzını dilimlenmiş domates ile kapatın.
4- Maydanoz, dereotu ve nanenin saplarını tencerenin altına yerleştirin. Üzerine doldurulmuş patlıcanları dizin. Üstüne tuz, Komili Sızma zeytinyağı, şeker, doğranmış domates konservesi ve suyunu koyun. Üzerine yağlı kağıt örtün.
5- Ağır ateşte 40-45 dakika pişirin. Tencereyi ateşten alın. Kapağını açmadan soğumaya bırakın. Soğuyunca servis tabağına aktararak servis edin.

ML® Zeytinyağlı Patlıcan Dolması için tıklayın


© lezzetler.com tarif no:46317 | adı:Zeytinyağlı Patlıcan Dolma | gönderen:Yemek Tarifleri | indirme tarihi:05.05.2024 - 06:46