Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ETLİ LAHANA SARMASI (KARAMAN)


Lahana 1 küçük boy
Su 3 su bardağı
Tuz 1+1/2 tatlı kaşığı
Soğan 1 küçük boy
Maydanoz 1/2 demet
Domates 2 küçük boy
Kıyma (orta yağlı) 1+1/2 su bardağı
Duru köftelik bulgur 1/3 su bardağı
Sala 1+1/2 yemek kaşığı
Pul biber 2 tatlı kaşığı
Tereyağı veya margarin (erimiş) 2 yemek kaşığı
Sumak 3 yemek kaşığı

Lahanaların yaprakları ayrılır ve yıkanır. Geniş bir tencereye 3 su bardağı su konur. Kaynayınca bir tatlı kaşığı tuz atılır. Lahana yaprakları salınır ve altüst edilerek 3-4 dakika haşlanır. Haşlama suyu atılmaz,tekrar kullanılmak üzere ayrılır. Diğer tarafta soğan soyulur, yıkanır ve ince ince doğranır. Maydanoz ayıklanıp yıkanır ve ince kıyılır. Domatesler yıkanır kabuğu soyulur ve küçük küçük doğranır.Bir kabta kıyma,bulgur,doğranmış 1 domates,maydanoz,1 yemek kaşığı salça, pul biber, 1/2 tatlı kaşığı tuz ve 1 su bardağı su iyice karıştırılır. Lahana yapraklarının kalın ve sert kısmı kesilir, yapraklar üç yada dört parçaya ayrılır. b.r ucuna içten greği kadar konup sarılır, iki ucu işaret parmağı ile içe doğru döndürülrek açıklık kapatılır ve tencereye düzgünce dizilir. Yağ eritilir, kalan salça ilave edilerek biraz çevrilir, lahananın haşlanma suyundan 1/2 su bardağı su konur, kaynayıca sarmaların üzerine dökülür. Soğan ve kalan domates sarmaların üstüne serpilir, üzerine tabak kapatılır ve kapak örtülerek ocağa konur. Kaynayınca teş kısılır, lahana ve iç yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 40-50 dakika pişirilir. Üzerine sumak serpilerek yenir (K.K.Özer).

NOT: Her yörede yaygındır, ancak birçok yörede pirinç ile yapılır. Tarif Karaman'dana alınmıştır. Arzuya göre soğan sarmanın içine konabilir. Gümüşhane yöresinde, lahana sarması nohut ile birlikte bişirilir.




© lezzetler.com tarif no:45699 | adı:Etli Lahana Sarması (Karaman) | gönderen:Yemek Tarifleri | indirme tarihi:09.05.2024 - 07:43