Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


HİNT ÇAYI


Çayın dünya üzerinde yaygınlaşması, sömürge ülkelerin, özelikle de Hindistan’ın tarihiyle yakından ilgilidir. 19. yüzyıldan beri çay üretimi Avrupa’nın gözetimi altında Hindistan ve Seylan’da (Sri Lanka) büyük ölçekte planlanıp gerçekleştirilmektedir.
Hindistan, çayın Bordeux’u olarak kabul edilir. Hindistan’ın Assam eyaleti dünyanın en büyük çay yetiştirme bölgesidir.

Darjeeling çayı: Darjeeling kenti de deniz seviyesinden 2200 iletki yüksekliktedir. Çaydan anlayanların uzun süre bir sır gibi sakladıkları Darjeeling çayı, bugün dünyanın en iyi kaliteli çayı olarak kabul edilir. Buna çayların şampanyası da denir. Kendine özgü bir aroması vardır. Çaydaki bu benzersiz aromanın nedeni burada yetişen çay fidanlarının iklimdeki en küçük değişiklikleri yapraklarında neredeyse günü gününe saklamaları ve tüm bunları daha sonra çayın tadına yansıtmalarıdır. Günümüzdü Hindistan’da yılda 750.000 ton çay üretilmektedir ve ülke dünyanın en büyük çay üreticisi konumundadır.
Assam çayı: 1800'lü yıllarda Hindistan'ın Assam bölgesinde İskoçyalı Robert Bruce tarafından bulunmuş koyu renkli, güçlü ve keskin kokulu bir çaydır. Sert ve koyu renkli bir çaydır. Yetiştirildiği bölge Kuzeydoğu Hindistan’dır. Birçok harmanda kullanılan bir çay çeşididir. Çok özel aromalı ve açık renkli bir çaydır. Nepal yakınlarında deniz seviyesinden çok yüksek dağların doruklarında yetişen çay çeşidi, dünyanın en kaliteli çayları arasında yer alır.
Irish Breakfast: % 100 “Assam” yöresi çaylarından yapılan, hafif malt kokulu, güçlü bir çaydır.
Orange Pekoe: En düz siyah çay harmanı, diğer adı, Hint veya Seylan (Sri Lanka) harmanıdır.

Hindistan yeşil çayları Çin yeşil çaylarına benzer şekilde sınıflandırılırlar ve Fine Young Hyson, Young Hyson, Hyson No 1, Hyson, Soumee, Fannings ve Dust yaprak stillerinde üretilirler.


© lezzetler.com tarif no:45231 | adı:Hint Çayı | gönderen:piyes | indirme tarihi:05.05.2024 - 14:26