Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


KESTANE KREMASI


200 gr şeker
250 gr kestane
80 gr su
250 gr tereyağı
100 gr krem şanti

Bir küçük tencerenin yarısına kadar su doldurulduktan sonra kaynamaya bırakılır. Su kaynayınca, buna, kesilmek suretiyle üst kabukları çıkarılmış 250 gram kestane ilâve edilerek, iç kabukları ayıklanabilir bir duruma gelinceye kadar 5 - 8 dakika kadar haşlanır ve ateşten alınarak suyu dökülür, iç kabukları iyice ayıklanır.
Ayıklandıktan sonra bunlar tekrar tencereye koyularak üstlerini iyice kaplayacak kadar su ilâve edilir ve tencere tekrar ateşe oturtularak, kestaneler iyice yumuşak bir hal alıncaya kadar haşlanır. Suları tekrar döküldükten sonra bunlar kalınca delikli bir elek ya da presten geçirilmek suretiyle kestaneler püre haline getirilir.
Sonra püre kestaneler tekrar tencereye koyularak, üstlerine 1 büyük kahve fincanı su ile 200 gram da toz şeker (vanilya da katılabilir) ilâve edilir. Tencere ateşe oturtularak ortadan daha az ısıdaki ateşte karıştırmak suretiyle şekerin erimesi sağlanır ve kestane püresi koyuca bir bulamaç haline gelinceye kadar hafif ateşte kendi haline 12-15 dakika arasında koyulaşmaya bırakılır. Sonra da ateşten alınarak soğumaya bırakılır.
Kestane soğumakta iken öbür yandan bir kuşaneye yumuşatılarak pomat haline getirilmiş 250 gram tereyağı ya da margarin koyularak, yağ köpürüp iyice beyaz bir hale gelinceye kadar 25 dakika telle çırpılır. Sonra da, iyice beyazlaşmış olan bu yağa, her seferinde bir dolu çorba kaşığını geçmeyecek biçimde, soğumuş olan kestane püresi katılır. Bir yandan da telle hızlıca karıştırmak suretiyle bütün püre azar azar tereyağına yedirilir. İstenirse 100 gram şekersiz şantiy kreması katılır ve tekrar iyice karıştırıldıktan sonra servis yapılır.


© lezzetler.com tarif no:40380 | adı:Kestane Kreması | gönderen:dağ çiçeği | indirme tarihi:10.05.2024 - 06:58