Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ETNİK ARAP MUTFAĞI


Et tüketiminde yoğunluk varsa da etin yanı sıra çeşitli meyve, sebze ve bakliyat kul lanımmda bir denge kurulmuştur. Et olarak koyun ve kuzu tercih edilir.
Her türlü tahıl ve bakliyatın kullanıldığı görülür. Buğday ve türevleri; (bulgur, simit, firik) çorbalarda, pilavlarda, dolmalarda, köftelerde ve piyazlarda; pirinç, pilavlarda, dolmalarda; mercimek, çorbalarda, pilavlarda köftelerde; fasulye, börülce ile bakla, etli ve zeytinyağlı yemeklerde, salata ve piyazlarda kullanılır.
Gaziantep'te "sarı yağ", Halep'te "semin hayvani" denilen yağın geleneksel yemeklerde her iki mutfakta da ilk sırayı aldığ görülür. Sağlıklı beslenme konusunda, son yıllarda oluşan hassasiyetin sonucu sadeyağ, kuyruk yağı ve iç yağı (beden yağı) kullanımı geçmişe oranla biraz azalmış olmasına karşın, sadeyağ kullanımı güncelliğini hâlâ korumaktadır.
Yemeğin görünümünü ve tadını güzelleştiren, zenginleştiren tatlandırıcılar, renk-lendiriciler, baharatlar da bol kullanılır. Yemeklere lezzet vermek için kullanılan diğer maddeler dereotu, nane, kekik, reyhan bazen toz haline getirildikten sonra baharat gibi kullanılmaktadır.
Tatlandırıcılar nar, sumak, koruk ve limon suyu, vişne suyu, demirhindi, çörekotu, karabiber, karanfil, kırmızı biber, kekik, yenibahar, kimyon, kişniş, mahlep, maydanoz, rezene, susam, tarçın, vanilya, tarhun, yalancı safran ve zencefildir.
Hamur işinde lahmacun ilk sırayı alır. Lahmacun o kadar gözde bir yiyecektir ki her mevsim, her gün, her saat, günlük yemeklerde olsun özel gün yemeklerinde olsun sofralarda her zaman mevcuttur. Kolay, pratik yemekler olması, her koşulda sunulabilmesi nedeniyle lahmacun gibi kasaplarda hazırlanan ve fırınlarda pişirilen pide ve börekler görülür. Gerek evlerde, gerek profesyonel iş yerlerinde börek, mantı, makarna, pizza gibi hamur işi yemeklerin çeşitli örneklerini görmek mümkündür.
Ağırlık hamurlu tatlılardır. Hamurlu tatlıların içerisinde en özel yer, şüphesiz baklavaya aittir. Davetlerin ve bayramların vazgeçilmez tatlısı baklava içine konan malzemeye, şekline ve pişirme yöntemlerine göre; değişik adlar alır. İçine konan malzemeye göre; cevizli, fıstıklı baklava, dilimlenme şekline göre, havuç dilimi, kare, üçgen mekik, dikdörtgen baklava gibi.
Sütlü tatlılar içerisinde sütlaç ve muhallebi en ön sırayı işgal eder. Gaziantep'te sütlaç genellikle şekersiz pişirilir üzerine zerde koyarak veya ayrı tabaklarda servis edilir. Bazen tam tersi de yapılabilir. Aynı kasede sunulan sütlaç ve zerdeye "astarlı" denir.


© lezzetler.com tarif no:39962 | adı:Etnik Arap Mutfağı | gönderen:siyami | indirme tarihi:18.04.2024 - 10:58