Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


TAZE FESLEĞEN VE YEŞİL FISTIKLI USKUMRU DOLMASI


10 kişilik
10 adet uskumru
Yarım kg pirinç
400 gram zeytinyağı
1 kg kuru soğan
60 gram yeşil fıstık
50 gram kuşüzümü
tuz
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı yenibahar
Yarım litre kaynar su
Taze baharat için:
Birer bağ fesleğen ve dereotu
Panesi için:
Yarım kg galeta unu
100 gram un
4 adet yumurta
Kızartmak için:
Sıvıyağ

Pirinci 1 saat önceden ılık tuzlu suda bekletin. Bu arada balıkların iç kısmını temizleyin. Solungaçlarından tutarak, iç organlarını çıkarın (karın kısmını zedelemeden). Kuyruğun üst kısmından başlayan iskeletini kuyruğu ileri geri hareket ettirerek, kırın. Sonra balığın her yanını parmaklarınızla ovarak eti, deriden ve iskeletinden ayırın. Solungaç kısmından tutarak, iskeletini çıkarın. Balıkları bir kenarda bekletin. Pirincin suyunu süzdükten sonra kenara alın. Zeytinyağını tencereye aktarın. Kızdırdıktan sonra yemeklik doğranmış soğanları ekleyin. Pembeleşinceye dek kavurun. Uskumruların içinden çıkardığınız kılçıkların üzerinden bir bıçak yardımıyla sıyırdığınız etleri ekleyin. 1-2 dakika kavurduktan sonra suyunu süzdüğünüz pirinci ilave edin. 4-5 dakika daha kavurup, tuzunu, şekerini ve baharatlarını ekleyin. Malzemeleri harmanladıktan sonra kaynar suyu ilave edin. Ağır ateşte pirinçler yumuşayana dek pişirin. Ateşin üzerinden aldıktan sonra 15 dakika demlendirin. Pirinçli harcı bir tepsiye boşaltın. İnce kıyılmış dereotu ve fesleğeni ekleyin ve harmanlayın. Uskumru balıklarının içini bu harçla doldurun. Doldurulmuş uskumruları önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve ardından galeta ununa bulayın. Kızdırılmış yağda kızartın. Soğuk veya sıcak servis yapın.

Not: Uskumrunun karın kısmını kesmeden iskeletini kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Solungaçlarından tutarak, iç organlarını çıkarın. Kuyruk kısmını kırın. Sonra balığın her yanını parmaklarınızla ovarak, eti deriden ve iskeletinden ayırın. Solungaç kısmından sıkıca tutarak, iskeletini çıkarın. İskeletin üzerinde kalan eti bir bıçak yardımıyla sıyırın. İç harcında kullanın.


© lezzetler.com tarif no:37067 | adı:TAZE FESLEĞEN VE YEŞİL FISTIKLI USKUMRU DOLMASI | gönderen:yaz09 | indirme tarihi:06.05.2024 - 05:06