Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ŞEKER


%99.9 sakkaroz içeren şekerlerin başka besin değeri yoktur. Şekerler vücuda enerji sağlayan kaynaklardır. Bal; ortalama olarak %17.2 su, %41 glikoz, %41 früktoz içerir. Az miktarda %0.3 protein, %0,2 kül ve B vitaminlerinden bazıları ile renk ve lezzet veren maddeler bulunur. Ortalama olarak sıvı pekmez; %36.5 su, %3.5 kül ve kalanı karbonhidrattan oluşur. Pekmezdeki karbonhidratlar genellikle glikoz ve früktozdur. Pekmez demir, potasyum ve kalsiyum bakımından da zengindir ve az miktarda karotenoidler, flavanoidler ve B grubu vitaminleri de içerir.
Bu gruptan alınacak olan besinlerin enerji değeri çok yüksek olduğundan, günlük alınması gereken porsiyon miktarı enerji gereksinmesine göre değişiklik göstermektedir. Enerji ihtiyacı durumuna göre diyetteki şeker ve tatlıların porsiyon miktarları arttırılır veya azaltılır. Yetişkin normal aktivitesi olan bir birey için günde 30-50 g almak yeterlidir.
Yağlar ve Şekerler Ortalama 1 porsiyon miktarları (g)
Tereyağı 15.
Hayvansal Yağ 15
Sıvıyağ 15
Şeker 40
Reçel 20
Çikolata 10

Daha çok şeker pancarı ve şeker kamışından üretilse de, hurma üzüm gibi meyvelerden de elde edilir. Şeker karbonhidratlı besin maddesi içerir. Bu nedenle tıpkı tuz ve un gibi ölçülü tüketmek gerekir.


© lezzetler.com tarif no:357 | adı:Şeker | gönderen:Banu Atabay | indirme tarihi:19.09.2024 - 12:08