Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


SOFRA HİZMETLİLERİNİN DAVRANIŞ VE GİYİMLERİ


Bir davette sofranın görkem ve azametini belirten en büyük etkenlerden biri de servis yapan, hizmetlilerin durum ve davranış, nezaket ve giyimleridir.
Ziyafetlerde, bir sofranın hazırlanışına, süslenişine, yemeklerin güzellik ve nefisliğine her ne kadar özen gösterilirse gösterilsin, servis üst başları pis, kötü giyinmiş bilgisiz kimseler tarafından saygısız ve nazik olmayan şekilde yapılacak olursa ziyafetin bütün özenini sıfıra düşürülebilir. Bu bakımdan bir davette diğer bütün konular kadar hizmet edenlerin giyiniş ve temizliklerine, durum ve davranışlarına da o oranda dikkat etmekliğimiz gerekir.
Bu nedenle hizmet edenlerin durum ve davranışları ve giyimleri konularında bazı önemli noktalan burada anlatmaya çalışalım.
Bilindiği gibi sofralarda servis ya ev sahibesi veya ailenin bu işlerde bilgili genç kızı, ya da kadın hizmetçi ya da yetişmiş bir uşak veya garson tarafından yapılmaktadır.
Fakat bunların içinden bir parça fazla resmice olmakla beraber, göze en güzel görünen ve zarifi, servisin bir garson veya, uşak tarafından yönetilenidir. Ancak garson veya uşak tarafından yönetilen servisin zariflik ve inceliğini saklayabilmesi için bunları, bildiğimiz garson giyimlerinden bambaşka çeşitte giydirmekliğimiz gerekir. Bu düşünce ile sofra hizmetlilerinin giyinişleri konusunda biraz ayrıntılı bilgi vermek isterim.

Evlerde çalışan Garson veya Uşak Giyimi:
Smokinden fazla düz siyah elbise, beyaz kravat, beyaz eldiven ve servis zamanında gürültü yapmaması için topuksuz ve yumuşak köseleden kundura giymesi gerekir.

Kadın Hizmetçi Giyimi:
Koyu, siyah elbise giysiyi yeğ tutarak, hafif kolalı ve özenle ütülenmiş beyaz küçük bir önlük ve boyunlarında Fransızların bavette dedikleri kolalı beyaz bir yaka, (kollara da kolalı beyaz manşet geçirilmesi öğütlemeğe değer) ile başlarına da bone denen yarım başlık takmaları gerekir.

Fakat sofrada hizmeti yapacak olan ister garson, ister hizmetçi kadın olsun, sofra başında bulundukları zaman, bunların üstlerinin ütülü ve temiz, tırnaklarının kesilmiş ve saçlarının özenle taranmış olmalarına ve servis anında da yemeklerin metodlu bir şekilde ne çok acele, ne de çok yavaş, yani orta bir tempoyla, sessizce dağıtılmasına önemle dikkat etmekliğimiz gerekir.
Bundan başka hizmetlilerin konuklara karşı çok nazik davranmaları, davetlilerin önlerindeki eksiği daha bakışlarından anlayarak, arzularının, eksikliklerinin hemen yerine getirilmesi konusunda ev sahiplerinin çok uyanık olmaları gerektiğini ilâve etmek isteriz.


© lezzetler.com tarif no:35100 | adı:SOFRA HİZMETLİLERİNİN DAVRANIŞ VE GİYİMLERİ | gönderen:nurcan | indirme tarihi:05.05.2024 - 16:26