Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


DOMATESLİ PİLAV (DÜDÜKLÜ)


500 gram pirinç (2 bardak)
500 gram su, ya da et suyu (2 bardak)
150 gram tereyağı, ya da margarin (7 1/2 çorba kaşığı)
400 gram domates (2 büyük)
Tuz

Bir tencereye; taş ve darıları ayıklanmış 2 bardak pirinç, 2 silme çorba kaşığı tuz ile, üstlerini iyice kaplayabilecek kadar sıcakça su koyduktan sonra pirinçleri 2 saat kadar tuzlu suda bırakmalı, sonra sularım dökmeli ve pirinçlerden duru bir su çıkıncaya kadar üç beş su yıkamalı ve iyice süzmelidir.
Sonra, süzülmüş olan bu pirinçleri, içinde hafifçe kızdırılmış 7 1/2 silme çorba kaşığı tereyağı, ya da margarin olan düdüklü tencereye koyarak tahta kaşıkla durmadan karıştırmalı, pirinçleri kuvvetli ateşte 10 dakika kadar kavurmalı, sonra kavrulmuş olan pirinçlere 2 bardak sıcak su, ya da et suyu, 1 silme çorba kaşığı tuz ile, kabukları soyulmuş ve küçük doğranmış, yağsız olarak bir kuşanede 8 - 9 dakika kadar pişirilerek salça haline getirilmiş 3 büyükçe domates katarak, usulü gibi tencerenin kapağını sıkıca kapatmalıdır.
Sonra, tencereyi kuvvetli ateşe oturtarak, tencerenin üstündeki düdük yukarıya doğru oynayıp bol buhar ve ıslık gibi sesler çıkarmaya başladıktan sonra hesap edilmek üzere pilâvı, yarıya kadar azaltılmış ateşte 10 dakika pişirmeli ve ateşten alarak, ateşsiz olarak 10 - 15 dakika demlenmeye bırakmalı, kapağını açarak, pilâvı iyice bir karış armalı ve servis yapmalıdır.

Not: Bazı düdüklü tencerelerin altları içeriye doğru bombemsi bir şekildedir. Bu durumda pirinçleri başka bir tencerede kavurduktan sonra düdüklü tencereye aktararak pişirmelidir.




© lezzetler.com tarif no:35011 | adı:Domatesli Pilav (düdüklü) | gönderen:nurcan | indirme tarihi:25.04.2024 - 15:46