Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


MARİNİYER USULÜ BALIK (FRANSA)


Levrek, kefal, mercan, iskorpit, kırlangıç, dülger gibi balıklardan

1000 gram beyaz etli balık
2 1/2 bardak su
1 küçük soğan
1/2 demet kereviz yaprağı maydanoz ve dereotu sapları
Tuz
SALÇASI:
10 gram un (1 komposto kaşığı)
20 gram zeytinyağı (1/3 kahve fincanı)
250 gram balık suyu (l.% bardak)
35 gram soğan (1/2 orta)
4 diş sarımsak
1/2 demet dereotu
1/2 demet maydanoz
1 büyük limon
Tuz
Acı kırmızı biber

1 Bir tencereye pulları kazınmış, kulak ve içleri temizlenmiş ve yıkanmış 1000 gram beyaz etli balık, iki buçuk bardak su, 1 küçük soğan, yarım demet kereviz yaprağı, 2 tatlı kaşığı tuz ile maydanoz ve dereotunun sap ya da köklerini koyarak, tencereyi kuvvetli ateşe oturtmalı, suyun ısınmasiyle üstünde birikmeye başlayan köpükleri alıp attıktan sonra kapaksız olarak balıklan 25 dakika haşlamalı, sonra balıkları bir delikli kepçe ile tabağa aldıktan sonra, balık suyunu da süzmek suretiyle ayn bir kaba almalıdır. (Suyun tam bir çeyrek bardak gelmesi gerektir. Daha fazla ise bir süre kapaksız kaynatmak suretiyle istenilen miktara indirilmelidir)
2 Sonra; bir kuşaneye üçte bir kahve fincanı zeytinyağı, 1 silme komposto kaşığı da un koyarak, orta ateşte, her ikisi birbirlerine karışıncaya kadar kanştırmak suretiyle pişirmeli, sonra bunlara süzmüş olduğumuz bir, bir çeyrek bardak balık suyunu ilâve ederek, salça ancak sahlep kıvamında bir koyuluğa gelinceye kadar pişirmeli ve ateşten alarak soğumaya ya da ılınmaya bırakmalıdır.
3 Sonra haşlamış olduğumuz balıkların deri ve kılçıklarım ayıkladıktan sonra bir tabağa yerleştirmeli, sonra balıklara sırasiyle küçük kesilmiş yarım baş soğan, kıyılmış 4 diş sarımsak, bir tutam kırmızı biber, ılınmaya bırakmış olduğumuz salça ile 1 limonun suyunu, her ikisi de kıyılmış yarımşar demet dereotu ve maydanoz ilâve etmeli ve iyice soğumuş olarak servis yapmalıdır.


© lezzetler.com tarif no:33904 | adı:Mariniyer Usulü Balık (Fransa) | gönderen:kolaj | indirme tarihi:28.04.2024 - 06:20