Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


SUTERESİ SOSLU KUZU SIRTI


1 kg kuzu sırtı (kemik ve yağları bütünüyle temizlenip, 12 parça halinde kesilmiş; bonfilesi başka bir yemekte kullanmak için saklanmış)
30 cl. (1 1/4 su bardağı) tuzsuz esmer et suyu (ya da tavuk suyu)
2 demet suteresi (yıkanmış)
bir tutam adaçayı
1/2 tatlı kaşığı tuz
bir tutam beyazbiber
1 çorba kaşığı elma jölesi (ya da elma marmeladı)
1 çorba kaşığı Worcester sosu (1 çorba kaşığı suyla karıştırılmış; isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı ayçiçek yağı
1 çorba kaşığı lor peyniri

Sosu hazırlamak için, et (ya da tavuk) suyunu bir tencereye koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, yarı yarıya çekinceye kadar (5-10 dakika) kaynatın. Bu arada su-terelerinin 4 dalını bütün bırakıp, geri kalanlarının yapraklarını ayırın. Sonra sap ve yapraklar ile adaçayını tencereye koyup, 1 dakika haşlayın. Tencereyi ateşten alıp, karışımı bir kenarda soğuttuktan sonra, blendır kabına aktararak, pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştırın. Bu sosu birtencereye boşaltıp, tuzun yarısını ve beyazbiberin yarısını serpin. Elma jölesini (ya da marmeladını) ekleyip, tencereyi kısık ateşe oturtarak, karışımı jöle eriyinceye kadar karıştırın. Sonra tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakın.
Et parçalarının üstüne kalan tuz ve kalan beyazbiberi serpin. Yapışmayan birtavayı çiçekyağıyla yağlayıp, harlı ateşe oturtarak kızdırın. Sonra et parçalarının 6'sını koyup, her iki yanları altın sarısı bir renk alıncaya kadar (1 'er dakika) kızartın. Ateşi biraz kısıp, Worcester sosunun yarısını (isteğe bağlı) katın ve etlerin her iki yanlarını orta ateşte 30'ar saniye (pembe olacaklardır; daha çok pişmelerini istiyorsanız 1 'er dakika) pişirin. Tavayı ateşten alıp, etleri bir tabağa çıkararak sıcak kalmalarını sağlayın. Kalan etleri koyup, aynı biçimde pişirerek, tabağa çıkarın.
Sos tenceresini yeniden ateşe oturtup, sosu ısıtın. Sonra tencereyi ateşten alıp, lor peynirini ekleyerek, iyice karıştırın. Sosu 4 düz tabağa bölüştürüp, her tabağa 3'er parça et koyun ve çevrelerini suteresi dallarıyla süsleyerek, servis yapın.


© lezzetler.com tarif no:31028 | adı:Suteresi Soslu Kuzu Sırtı | gönderen:civanperçemi | indirme tarihi:30.05.2024 - 12:48