Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ISPANAKLI DANA TERİNİ (FRANSA)


500 g dana eti (buttan; bütün yağları alınıp, zar biçiminde doğranmış)
350 g ıspanak (kartlaşmış sapları ayıklanıp, yıkanmış)
1/2 tatlı kaşığı hintcevizi rendesi
1/4 tatlı kaşığı tuz
8 çorba kaşığı labne (ya da lor) peyniri
18 cl (3/5 su bardağı) krema
1 yumurta
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
2 yumurtanın akı
1 tatlı kaşığı hardal (tercihen tane hardal)

Ispanakları kaynar suda 10 saniye haşlayıp bir süzgeçte süzerek, soğuksu altında çalkalayın. Sonra kâğıt mutfak havlusu arasında iyice kurutup, 1 litrelik (4 su bardağı) bir kek kalıbının dibine ve kenarlarına (kenarlardan taşımalıdırlar) bir kat halinde döşeyin. Artanları, hintcevizi rendesi ve tuzun yarısıyla blendır kabına koyup, iyice kıyılıncaya kadar karıştırdıktan sonra, karışımı bir.kâseye aktararak bir kenara bırakın.
Fırınınızı 180°C'a ısıtın. Etleri blendır kabına koyup, kıyılıncaya kadar karıştırdıktan sonra labne (ya da lor) peyniri, kremanın 2 çorba kaşığı, yumurta, karabiber ve kalan tuzu ekleyerek, bütün malzeme iyice karışıncaya kadar karıştırın. Sonra bu harcı bir salata kâsesine aktarın.
Yumuıta.aklarını küçük bir kâsede katılaşıncaya kadar çırpıp, salata kâsesindeki harca karıştırın. Harcın yarısını kalıba aktarıp, yüzeyini bir kaşığın tersiyle düzleştirin. Üstlerine bir kenara ayırmış olduğunuz kâsedeki ıspanak- hintcevizi rendesi karışımını döşeyip, en üste de kalan harcı döşeyin ve bir kaşığın tersiyle yüzeyini düzleştirin.
Kenarlardan sarkan ıspanakları üstlerine kapatıp, en üste bir alüminyum folyo örtün. Kalıbı bir fırın tepsisine yerleştirip, tepsiye kalıbın yarı yüksekliğine gelinceye kadar su koyduktan sonra, tepsiyi fırına vererek, terini 1 saat pişirin.
Bu arada, kalan krema ve hardalı bir kâsede iyice çırpıp, bir kenara bırakın.
Pişirme süresinin sonunda kalıbı fırından alıp, alüminyum folyoyu atarak, yüzeyindeki ıspanakların bırakmış olduğu suyu dökün ve kalıbı bir kenarda 5 dakika dinlendirin. Sonra üstüne bir kesme tahtası yerleştirip, altüst ederek, terini kalıptan tahtaya çıkarın. Keskin bir bıçakla dilimleyip, dilimleri 4 düz tabağa bölüştürün. Üstlerine kâsedeki kremalı sostan döküp, servis yapın.

SERVİS ÖNERİSİ: Ispanaklı dana terini, istenirse soğuk olarak da servis yapılabilir. Bu durumda, kalıbı içinde, iyice soğuyuncaya kadar beklemesi gerekir.


© lezzetler.com tarif no:31015 | adı:Ispanaklı Dana Terini (Fransa) | gönderen:nurdoğan | indirme tarihi:03.05.2024 - 10:08