Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


KÖRİLİ HİNDİ


600 g hindi eti (but tarafından; derisi ayıklanıp, kuşbaşı doğranmış)
45 g (3 çorba kaşığı) tuzsuz tereyağı
2 orta boy patates (kabukları soyulup, iri zar biçiminde doğranmış)
75 cl. (3 su bardağı) tuzsuz tavuk (ya da hindi) suyu
2 orta boy soğan (ince doğranmış)
1 kereviz sapı (ince doğranmış)
2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
1/4 tatlı kaşığı zencefil (isteğe bağlı)
bir tutam kekik
2 çorba kaşığı köri
5 çorba kaşığı limon suyu (taze sıkılmış)
1/2 tatlı kaşığı tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
60 g kuşüzümü
150 g iç bezelye

Bir tencereye 1 litre (4 su bardağı) su koyup, tencereyi harlı ateşe oturtarak, bir taşım kaynatın. Kaynayınca hindi parçalarını koyup, 1 dakika haşladıktan sonra, tencereyi ateşten alarak, hindi parçalarını süzün ve bir kenara bırakın. Tencereye tereyağının yarısını koyup, tencereyi kısık ateşe oturtarak, tereyağını eritin. Eriyince patatesleri koyup, sık sık karıştırarak, yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 25 dakika) pişirin. Tencereyi ateşten alıp, patatesleri blendır kabına aktararak, tavuk (ya da hindi) suyunun 25 cl'sini (1 su bardağı) ekleyin ve püre kıvamı alıncaya kadar karıştırın.
Kalan tereyağını tencereye koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, tereyağını eritin. Eriyince soğanlar, kereviz sapları, sarımsaklar, zencefil (isteğe bağlı) ve kekiği koyup, sık sık karıştırarak, soğanlar kahverengileşmeye başlayıncaya kadar (yaklaşık 15 dakika) pişirin.
Hindi parçaları, köri, limon suyu, tuz ve karabiberi ekleyip, ateşi kısarak, kalan tavuk suyunu azar azar ve karıştırarak katın. Sonra tencerenin kapağını kapatıp, karışımı kısık ateşte 45 dakika pişirin. Tencerenin kapağını kaldırıp, kuşüzümlerini ve patates püresini ekleyin. Sonra tencerenin kapağını yeniden kapatıp, ara sıra karıştırarak, karışımı hindi etleri yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 30 dakika) pişirin, iç bezelyeleri katıp, 5 dakika daha pişirerek, tencereyi ateşten alın ve curry'li hindiyi 6 çukur tabağa bölüştürerek, servis yapın.


© lezzetler.com tarif no:30793 | adı:Körili Hindi | gönderen:bitter | indirme tarihi:28.04.2024 - 21:30