Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


PORTAKALLI PİLİÇ (FRANSA)


1 piliç (yaklaşık 1,5 kg, 4'e bölünmüş)
1/2 tatlı kaşığı tuz
bir tutam karabiber (taze çekilmiş)
1 çorba kaşığı ayçiçek yağı
1 diş sarımsak (dövülmüş)
25 cl. (1 su bardağı) tuzsuz tavuk suyu
1 tatlı kaşığı mısır nişastası (1 çorba kaşığı suda eritilmiş)
1 portakal (kabuğu soyulup, rendelenmiş; etli bölümü iç zarları alınarak, dilimlere ayrılmış)
Kaplaması:
4 çorba kaşığı portakal suyu
4 çorba kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı sirke (tercihen elma sirkesi)
1 tatlı kaşığı hardal (tercihen Dijon hardalı)

Tuz ve karabiberi piliç parçalarının üstüne serpin. Ayçiçek yağını bir tencereye koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, yağı ısıtın. Yağ ısınınca piliç parçalarını koyup, her iki yanlarını altın sarısı bir renk alıncaya kadar (4'er dakika) kızartın. Piliç parçalarını tencerenin bir kenarına toplayıp, açılan boşluğa sarımsakları yerleştirin ve 15 saniye karıştırarak kızartın. Tavuk suyunu ekleyip, tıkırdamaya başlar başlamaz piliç parçalarını yeniden tencereye yayın ve ateşi kısıp, piliç parçalarını butlardan birine bir bıçağın ucu batırılınca açık renkli, berrak bir su akıncaya kadar (yaklaşık 25 dakika) pişirin.
Bu arada, kaplamayı hazırlamak için, küçük bir tencereyi kısık ateşe oturtup, portakal suyu, tozşeker, sirke ve hardalı koyarak, karıştırın. Tıkırdamaya başladıktan sonra 3 dakika pişirip, tencereyi ateşten alarak bir kenara bırakın.
Piliçler pişince, delikli spatulayla, fırın tepsisi içine oturtulmuş tel ızgara üstüne çıkarın. Tenceredeki sıvının yüzeyindeki köpükleri ve yağı kaşıkla atıp, tencereyi yeniden kısık ateşe oturtarak, tıkırdamaya başlayınca erimiş mısır nişastasını ve portakal kabuğu rendesini karıştırarak katın. Kısık ateşte 5 dakika pişirip, tencereyi ateşten alarak, bir kenarda sıcak tutun.
Fırınınızın ızgarasını yakın. Kaplamayı kısık ateşte hafifçe ısıtıp, tel ızgara üstündeki piliç parçalarının üstüne mutfak fırçasıyla sürün ve tel ızgarayı fırına vererek, piliçleri altın sarısı bir renk alıncaya kadar (birkaç dakika) ızgara edin. Sonra dört servis tabağına çıkarıp, portakal dilimleriyle süsleyin. Üstlerine sıcak tuttuğunuz sosu kaşıkla bölüştürüp, servis yapın.


© lezzetler.com tarif no:30683 | adı:Portakallı Piliç (Fransa) | gönderen:cin Ali | indirme tarihi:03.05.2024 - 16:59