Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


PİRİNÇLİ BALIK YAHNİSİ


4 tatlı kaşığı ayçiçek yağı
1 iri soğan (ince doğranmış)
2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
1 çorba kaşığı un
1 acı sivribiber (sap ve çekirdekleri temizlendikten sonra, küçük parçalar halinde doğranmış)
600 g beyaz etli balık
100 g pirinç
3 dolmalık biber (sap ve çekirdekleri temizlendikten sonra, ince şeritler halinde kesilmiş)
1 kereviz sapı (verevine ince doğranmış)
750 g olgun domates (kabukları soyulup, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra, iri doğranmış)
1/2 tatlı kaşığı tuz
30 g jambon (ince şeritler halinde kesilmiş; isteğe bağlı)

Bir tencereye ayçiçek yağının 2 çorba kaşığını koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, yağı ısıtın. Isınınca soğanları ekleyip, sık sık karıştırarak, altın sarısı bir renk alıncaya kadar (8-10 dakika) pişirin. Delikli kaşıkla soğanların yarısını bir tabağa çıkarın.
Tencereye sarımsakları koyup, karıştırdıktan sonra, 1 dakika pişirin. Un, acı sivribiber parçaları ve 1 su bardağı su ekledikten sonra, bir taşım kaynatın. Kaynayınca ateşi kapatın.
Bu arada küçük bir tencereye 1/4 litre (1 su bardağı) su koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak, suyu bir taşım kaynatın. Kaynayınca pirinçleri koyup, bir kez karıştırdıktan sonra, ateşi kısın ve tencerenin kapağını kapatarak, pirinci bütün suyunu çekinceye kadar (yaklaşık 20 dakika) pişirin. Sonra tencereyi ateşten alıp, pirinci bir kenarda demlenmeye bırakın.
Kalan ayçiçek yağını kalın dipli bir tavaya koyup, tavayı orta ateşe oturtarak, yağı ısıtın. Balık etlerini tavaya koyup, sürekli karıştırarak 2 dakika pişirdikten sonra, dolmalık biber şeritleri ve kereviz saplarını ekleyerek, 1 dakika pişirin. Domates parçaları ve tabağa çıkarmış olduğunuz pişmiş soğanları ekleyip, karıştırın. Tencereyi ateşten alıp, içindeki karışımın suyunu, bir tel süzgeçten tavaya geçirin. Haşlanmış pirinçleri de ekleyip, yahniyi kısık ateşte 5 dakika daha pişirdikten sonra, tuzu serpin ve jambon şeritlerini (isteğe bağlı) ekleyerek karıştırın. Tavayı ateşten alıp, yahniyi 4 çorba tabağına bölüştürerek, servis yapın.


© lezzetler.com tarif no:30354 | adı:Pirinçli Balık Yahnisi | gönderen:O'kadın | indirme tarihi:23.05.2024 - 04:09