Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


SALATADA BAŞARININ SIRLARI


Menülerde çok önemli yer tutan salatalarda, yalnızca renk ve görünüm açısından değil, beslenme açısından da bir denge kurmak için, kırmızı et, tavuk, balık ve deniz ürünlerini unutmak, büyük bir eksiklik olur. Çünkü balıklar ve deniz ürünleri, olağanüstü lezzetlerinin yanı sıra, beslenme rejimi için gerekli iyot, fosfor, vb. değerli mineraller içerirler; kırmızı etler ve tavuk, vb. kümes hayvanlarının etleri, çeşitli B vitaminlerinin yanı sıra, demiraçısından da çok zengindirler.
Kimi salataların, hazırlanmaları biraz daha çok zaman almakla birlikte, yalnızca salata olarak değil, "davetin" ana yemeği olarak da sunulabilir. Çünkü güzel görünümlü bir salata, gözü "okşayacak" biçimde düzenlenmiş olmasının yanı sıra, olağanüstü lezzetiyle en "müşkülpesent" konuğun bile damak zevkini hoşnut edebilir. Ayrıca, salatalar, özellikle insanın canının sıcak yemekleri pek istemediği yaz mevsiminde, soğuk olarak servis yapılabileceğini özellikle belirtmek gerekir.
Önemli bir nokta, salata ana yemek gibi düşünülüp sunulacaksa, menüde ekmekle yenebilecek başka bir yemeğe ya da nişastalı bir yemeğe yer vermek, ayrıca başka bir salatayı, sözgelimi yaprak sebzeler ya da kuru sebzelerden hazırlanmış bir salatayı da devreye sokarak, menüyü doğal lifler, vitaminler ve mineraller bakımından zenginleştirmektir.
Sağlklı salatalar için etlerdeki görünen bütün yağları alınmalı. Ayrıca, etlerin ağır ağır pişeceği yöntemler (ızgara, vb.) yeğlenerek, böylece bütün fazla yağlarını bırakmaları sağlanmalıdır. Kümes hayvanlarının etleri, derisi alınarak hazırlanmalı, gerekli lezzeti, ağır ağır pişirme yöntemleriyle korumaları sağlanmalıdır.
Sebzeler, az miktarda yağla ve deniz ürünleriyle birlikte fırında pişirilerek, gevrekliklerini korumaları sağlanabilir. Kırmızı etler, salatalara kalın parçalar halinde değil, genellikle ince dilimlenerek katılmalı, salataların daha da lezzetli olmaları için, hazırlanan soslarda genellikle pişirme suları da kullanılmalıdır. Ayrıca, geleneksel hindi ya da tavuk etli salatalara, şeftali, arpa ve yoğurt gibi yeni malzemeler eklenerek, yepyeni bir tat ve görünüş kazandırılabilir.


© lezzetler.com tarif no:30074 | adı:Salatada Başarının Sırları | gönderen:doktorcum | indirme tarihi:02.05.2024 - 13:47