Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


MANTARLI TAZE ERİŞTE (MİKRODALGA)


175 g sert un
30 g iri çekilmiş irmik
1 yumurta
bir tutam safran (bir tutam iri kaya tuzu ile havanda dövülüp, 2 çorba kaşığı kaynar suda eritilmiş)
2 tatlı kaşığı sarı hardal tohumu
175 g yabani mantar (ya da kültür mantarı)
Safranlı sos:
bir tutam safran bir tutam iri kaya tuzu
3 çorba kaşığı krema
5 çorba kaşığı yoğurt

Hamuru hazırlamak için, un ve irmiği bir kâseye eleyin. Yumurta ve safranlı suyu ekleyip, bir çatalla çırparak yedirin (hamur yapış yapış olduysa, 1 tatlı kaşığı daha un, parçalanıyorsa da birkaç damla su ekleyin). Hamuru unlanmış tezgâha alıp, esnek ve pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar (yaklaşık 10 dakika) yoğurun. Sonra bir kenara alıp, 1 saat kadar dinlendirin.
Erişteleri yapmak için hamuru dört parçaya bölüp, unlanmış tezgâhta oklavayla yufka haline getirin. Açtığınız her parçanın üstüne hafifçe un serpip, üst üste koyarak çok keskin bir bıçakla ya da düz pastacı rulosuyla ince şeritler halinde kesin. Kestiğiniz şeritleri oklavaya asarak, kurumaları için 30 dakika kadar bekletin.
Hardal tohumlarını ateşe dayanıklı bir kâseye koyup, kâseyi % 100 ısıtılmış fırına vererek, kokusunu salıncaya kadar (yaklaşık 2 dakika) bekletin. Sonra kâseyi fırından alıp, tohumları havanda dövün.
Bir tencereye 1 1/4 l. (yaklaşık 5 su bardağı) su koyup, kaynatın. Mantarları biraz ayçiçek yağıyla yağlanmış bir tabağa koyup, tabağı plastik filmle örterek (bir kenarını açık bırakın ya da üstünü bıçakla delin) % 100 ısıtılmış fırına verin. 1 dakika sonra fırının kapağını açıp, tabağı olduğu yerde 1/2 oranında çevirdikten sonra, 1 dakika daha bekletin ve fırından alıp, bir kenara bırakın.
Safranlı sosu hazırlamak için, safran ve tuzu havanda dövüp, ateşe dayanıklı bir kâsede krema ve yoğurtla karıştırın. Kâseyi % 100 ısıtılmış fırına vererek, 30 saniye kadar beklettikten sonra, bir kenara bırakın.
Erişteleri tencerede kaynayan suya atıp, iyice yumuşayıncaya (ama diriliklerini bütünüyle yitirmemelidirler) kadar (yaklaşık 2 dakika) haşlayın. Tencereyi ateşten alıp, bir süzgeçte süzdükten sonra sıcak suyla çalkalayarak, yeniden süzün.
Haşlanmış erişteleri ılık tencereye koyup, safranlı sosu, dövülmüş hardal tohumlarını ve mantarları ekledikten sonra, hafifçe karıştırın ve düz tabaklara bölüştürerek, servis yapın.


© lezzetler.com tarif no:29677 | adı:Mantarlı Taze Erişte (Mikrodalga) | gönderen:meyankökü | indirme tarihi:24.05.2024 - 15:41