Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


DOMUZ DERİSİ DANA VE KOYUN DERİSİNDEN NASIL AYIRT EDİLİR?


- Domuz derisinde kıl kökleri öbekler halindedir. (Diğer derilerde ise kıl kökleri daha yoğun ve eşit aralıklarla dağılmış haldedir).
- Domuz derisinin gözenekleri diğer derilere göre daha değişik. Daha büyük ve seyrek oluyor.
- Diğer derilere göre daha ağır.
- Kokusu farklı ve kötü. Ancak, koku özelliği kimyevi maddelerle gideriliyor bu da dikkate alınmalı.
- Daha çok keçi derisine benziyor.

Domuz derisinden yapılan elbise giyilebilirmi, domuza dokunmak haram mıdır?
Cevap: Domuz derisinden yapılan elbise, ayakkabı vb. giyilmez. Bazı hayvanlar vardır ki, onların etinden, derisinde veya herhangi bir uvzundan istifade mümkün değildir. Şer’i ölçüler içinde öldürülse ve derisi tabaklansa bile yine de kullanılmaz. Çünkü o, necis bir hayvandır. Çünkü domuz “necisü’l-ayn”’dir. Yâni tamamen pistir. Örneğin necaset bulaşmış bir mendil düşünelim. Bu mendili yıkamakla temizlemiş oluruz. Ama necasetin kendisi örneğin bevlin veya gaitanın temizlenmesi nasıl olacak. İşte bunlara necisü'l-ayn denilir. Domuz da bunlar gibi olduğundan yıkamakla, tabaklamakla veya dezenfekte etmekle temizlenmez. Domuzun eti, derisi, kemigi hiçbir suretle temizlenmez, temizlik kabul etmez. Bu sebeple domuzun ölüsü söyle dursun, dirisi bile alınmaz, satılmaz. Insan tabiatı bundan nefret duyar.
Etiyle, kemigiyle, derisiyle pis olan bir mahlûku satmak, pisligi satmak demektir ki, bu da alan ve satan için câiz olmaz. Bu nedenle tabaklansa bile derisi temiz olmaycağından giymek caiz olmadığı gibi bununla namaz kılmak da caiz değildir.

Soru: Yeni aldığım ayakkabının içindeki deri domuz derisi olduğu söylediler, fıkıhtaki hükmü nedir?
Cevap: Domuz derisinden yapılan ayakkabı, elbise necistir giyilmez.

SORU: Kullandığımız tıraş ve diş fırçalarının domuz kılından yapıldığı söyleniyor. Domuz kılı olup olmadığının anlaşılması içinde kılların uc kısmı çatallı olur deniliyor. Araştırdığımda düşük ve yüksek kaliteli fırçalarda dahi kılların uçları çatallı bunu ayırt edebilmenin bir yolu varmı? Ayakkabılarında domuz derilerinden yapıldığını duydum ama ayırt etmemiz mümkün değil. Bunları kullanmanın haramlık derecesi var mı veya tavsiye edebileceğiniz marka ve modeller varsa çok sevinirim
Cevap: Domuz kılı veya derisinden yapıldığı kesin olan mamuller kullanılmaz

https://www.sorularlaislamiyet.com


© lezzetler.com tarif no:28651 | adı:Domuz Derisi Dana ve Koyun derisinden nasıl ayırt edilir? | gönderen:mişmiş | indirme tarihi:13.05.2024 - 13:07