Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ÇARKIFELEK


1 tost ekmeği (bir gün önceden kalma)
1 kepekli tost ekmeği (bir gün önceden kalma)
1 çavdarlı tost ekmeği (bir gün önceden kalma)
Sosisli harç:
350 g haşlanmış ve doğranmış sosis
1 çorba kaşığı yaban turpu püresi
bir tutam beyazbiber
1 çorba kaşığı salça
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
2 çorba kaşığı beyazpeynir
Tereli harç:
250 g tere (yıkanmış ve kalın sapları ayıklanmış)
250 g orta yağlı lor peyniri
bir tutam hintcevizi rendesi
bir tutam tuz
bir tutam taze çekilmiş yeşil tane biber
Mantarlı harç:
350 g mantar (yıkanıp süzüldükten sonra iyice kurulanmış ve ince kıyılmış)
1 çorba kaşığı hardal
bir tutam tuz
175 g orta yağlı lor peyniri
1/2 tatlı kaşığı toz kişniş (isteğe bağlı)

Sosisli harcı hazırlamak için bütün malzemeyi blendıra koyup, blendırı çalıştırarak pürüzsüz, koyu bir püre haline getirin. Karışımı bir kâseye aktarıp, buzdolabına kaldırın,
Tereli harcı hazırlamak için, tereleri kaynar,suya batırıp, renkleri canlı yeşil oluncaya kadar (birkaç saniye) tutun. Sonra hemen çıkarıp soğuk sudan geçirin. Avucunuzla iyice sıkarak sularını süzdürdükten sonra, harç malzemesinin geri kalanıyla birlikte blendıra koyup, pürüzsüz bir püre haline gelinceye kadar karıştırın. Bu yeşil püreyi de bir kâseye aktarıp, buzdolabına kaldırın.
Mantarlı harcı hazırlamak için mantarlar ve hardalı bir tencereye koyun tencerenin kapağını kapatarak ağır ateşe oturtun. Mantarları iyice yumuşayana kadar (10 dakika) pişirip, sonra tencerenin kapağını açarak, suyunu çektirin. Tencereyi ateşten alıp, bir kenarda soğumaya bırakın. Soğuyunca beyazpeynir ve toz kişnişle (istenirse) birlikte blendıra koyup, açık kahverengi pürüzsüz bir püre haline gelinceye kadar blendırı çalıştırın. Püreyi bir kâseye aktarıp, buzdolabında 30 dakika kadar soğutun.
Bu arada her ekmeği 1 cm kalınlığında boylamasına 8'er dilime bölün. Her dilimin kabuklarını çıkarıp, üstlerinden merdaneyle geçerek yâssıltın ve üstlerini bir bezle ya da alüminyum folyoyla örtün. Buzdolabındaki kâseleri çıkarıp, her tost ekmeği dilimine sosisli harcın sekizde birini, her kepek ekmeği dilimine tereli harcın sekizde birini ve her çavdar ekmeği dilimine mantarlı harcın sekizde birini koyun. Her dilimi dikkatlice rulo yapıp, alüminyum folyolara sararak, bir tepsiye yerleştirin ve tepsiyi 2 saat buzdolabında soğutun.
Tepsiyi buzdolabından alıp, folyoları açın. Keskin bir bıçakla her sarmayı 10-12 dilime kesin (ilk ve son dilimler zedelenmişse atın). Üç ayrı renkli dilimlerı geniş bir tabağa iç içe üç yuvarlak sıra halinde dizip, servis yapın.


© lezzetler.com tarif no:28081 | adı:Çarkıfelek | gönderen:ASIK | indirme tarihi:12.05.2024 - 21:27