Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


KİRAZ KOMPOSTOSU


1 kg. Kiraz
200 gr. toz şeker
1 adet vanilya kabuğu veya bir miktar vanilya unu

YAPILIŞI:
Kirazların saplarını ve çekirdeklerini çıkardıktan sonra bol suyla yıkayınız. Kirazı iyice durulayıp süzdükten sonra, büyükçe yüksek kenarjı bir tencereye koyunuz. Üstüne toz şekerini dökünüz. Meyve çekirdekleri kompostoya çok değişik bir koku ve renk verir. Onun için bazen çekirdekler çıkarılmaz. Fakat o zaman da yerken çekirdekler sık sık ağıza gelir, çıkarmak gerekir, çıkarınca koyacak yer bulmak, yiyenleri zor durumda bırakır. Yiyen, kompostonun tadına mı varsın, yoksa çekirdeklerle mi uğraşsın. Bunun çaresini çekirdekleri bir tülbente koyup, ağzını bağladıktan sonra tencerenin içine salmakta bulmuşlar.
Siz de öyle yapınız. Kirazı, şekeri ve tülbent içinde çekirdekleri tencereye koyduktan sonra hiç su katmadan hafif ateş üzerinde tencereyi yerleştiriniz. Şekerle kirazı 10 dakika karıştırarak pişiriniz. Bu süre içinde kirazlar suyunu salacak, şekeri eritecektir. Su salınca ateşi kuvvetlendirip az bir şey kaynamaya bırakınız. Bir iki taşım kaynatıp ateşten indiriniz. Sofraya getireceğiniz kompostoyu servis kasesine dökünüz. Çekirdek torbasını son dakikaya kadar içinden çıkarmayınız. İkram ederken çıkarınız. Kompostonuzu serin serin, taze küçük çörek eşliğinde ikram ediniz.

Not: Arzu edenler kompostoyu kaynatırken içine vanilya kabuğu veya unu ilave edebilirler. Çok katarsanız kirazın kokusunu bastırır, kiraz görünümlü vanilya kompostosu olur.


© lezzetler.com tarif no:24615 | adı:Kiraz Kompostosu | gönderen:onur | indirme tarihi:26.04.2024 - 18:02