Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


POTASYUM


Kasların düzenli bir şekilde çalışması için vücudun potasyum ihtiyacının mutlaka karşılanması gerekir. Potasyum kasları güçlendirir, fiziksel ve ruhsal yorgunluğu azaltır, kramplan önler, kan basıncını azaltır ve mide yanmalarını ortadan kaldırır. Faydaları bununla da bitmeyen potasyum, hücrelerde su toplanmasına neden olan sodyumu azaltarak vücuttaki sıvı dengesini sağlar. Eksikliği halinde, sindirim problemleri, kramplar ve yorgunluk gibi şikayetler ortaya çıkar. Bütün balıklar, muz, domates ve tahıllar potasyum yönünden zengin besinlerdir.

Balık
Balıklar içerdikleri potasyum sayesinde mide rahatsızlıklarını, sindirim bozukluklarım ortadan kaldırır, kasları güçlendirirler. Aynı zamanda içeriğindeki iyot sayesinde tiroit bezinin işleyişini düzenler ve vücuttaki yorgunluğu, halsizliği ortadan kaldırır.
Muz
Muz, içeriğindeki yüksek miktarda potasyum ile vücuttaki sıvı dengesini düzenler. Spor yapanların, hareket gerektiren işlerde çalışanların muz tüketmesi ve kaybedilen sıvının yarattığı dengesizliği gidererek vücuda gereken enerjiyi sağlaması gerekir.
Domates
Potasyum açısından zengin bir besin maddesi olan domates karaciğerin, dalağın çalışmasını düzenler ve kan dolaşımını dengeler. İçeriğindeki potasyum yardımıyla sindirimi kolaylaştırır. Sadece potasyum açısından değil fosfor, kalsiyum ve demirin yanısıra A, B1 ve C vitamini yönünden de zengindir.


© lezzetler.com tarif no:22282 | adı:POTASYUM | gönderen:yaren | indirme tarihi:24.04.2024 - 14:47