Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


AŞURE GÜNÜ


Mucizevi olayların yaşandığı bir ay olan 'Muharrem ayı', Allah katındada önemli bir aydır. "Şehrul-lahi'l-Muharrem" olarak meşhur olan, yani "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, ilahi bereket, ihsan ve keremin coştuğu bollaştığı bir aydır. Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü olarak bilinen Aşure Günü'nde, o aya özel hazırlanan Aşure tatlısını bilmeyen ya da tatmayan yoktur.
Hadis kitaplarına göre ise, bu güne bu ismin verilmesinin hikmeti, o günde Cenâb-ı Hakk'ın on peygamberine on değişik ikram ve ihsanda bulunmasındandır.

7 farklı tadın birleştiği adres "Aşure" nin hikayesi...
"Nuhun Gemisi", tufan dinip Cudi dağına oturduğunda, gemidekiler Allah'a şükretmek için bir kutlama yapmak isterler. Fakat geminin yiyecek ambarları neredeyse boşalmak üzeredir. Bunun üzerine yiyecek olarak ne bulurlarsa hepsini biraraya getirip bir çorba pişirirler ve aşure ortaya çıkar. Bu karışımlı aşure günümüzde 7 veya daha fazla malzeme çeşidinin birlikte pişirilmesiyle hazırlanır.
İşte böylesine kutsal ve önemli olayların yıldönümü olan bu mübarek gün ve gece, Saadet Asrından beri Müslümanlarca hep kutlanmıştır. Bu günlerde ibadet için daha çok zaman ayırıp, başka günlere nisbetle daha fazla hayır işlenir. Çünkü, Cenab-ı Hakk'ın bugünlerde yapılan ibadetleri, edilen tövbeleri kabul edeceğine dair hadisler mevcuttur. Türk mutfağının en eski ve geleneksel tatlılarından biri olan ve Kurban bayramından sonraki ay diye bilinen Muharrem Ayı'nda her evde bol miktarda aşure yapılır. Gelen misafirlere ikram edildiği gibi akraba ve komşulara da dağıtılır. "Allah kabul etsin" cümlesi ile alınan bu tatlı hediye dualara vesile olur.


© lezzetler.com tarif no:21044 | adı:AŞURE GÜNÜ | gönderen:ömer | indirme tarihi:28.04.2024 - 18:45