Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


BALIKLARI PİŞİRME METODLARI


1- Haşlama, Haşlama ikiye ayrılır:
a) Suda haşlama
b) Buğu ile haşlama
2- Yağda tavada pişirme (Kızartma)
3- Izgara yapma.
4- Sebze ve yağ karışımında pişirme (Pilâkiler).

HAŞLAYARAK PİŞİRME
1) Suda haşlama: Kefal, Levrek gibi büyük balıklar aşağıda tarif edildiği gibi haşlanarak lezzetli, sindirimi kolay yemekler yapılır.
Balık haşlanırken ağır kokusunun gitmesi için çeşitli sebzeler ve az miktarda su konarak ballığın büyüklüğüne göre 15-20 dakika ateşte kaynatarak balığı haşlamak lazımdır. Bu esnada mümkünse suyunu da çektirmek gerekir. Haşlama yapılırken tencerenin kapağını biraz açık bırakmak gerekir. Kokunun çıkması için.
2) Buğu ile haşlama: Bu tip haşlamalar «Balık haşlama» tenceresi denen özel kaplarda yapılır. Balık temizlendikten sonra tencerenin ızgara kısmına konur. Tencereye su ve diğer sebzeler konup kaynatılır. Kaynayan suyun buharında balık pişinceye kadar bırakılır.

YAĞDA PİŞİRME (Kızartma)
Sindirimi, kolay, lezzetli bir balık tavası yapmak için yağsız balık tercih edilmelidir. Yağlı balık kızartıldığı takdirde sindirimi güçtür. Kızartma işlemini derin bir kapta ve bol yağda yapmalıdır.
Balığı düzgün kızartmak için mutlaka üzerini kaplamak lazımdır.
Kaplama yapacak gereçler şunlardır:
Un, Yumurta, Galete tozu, (Ayrıca Un ve Yumurta karışımı sulu bulamaçtan yapılır.)

IZGARADA PİŞİRME
Izgara yapmak demek doğrudan doğruya ateş üzerinde kızartmak demektir. Diğer bir ismiyle kuru hararette pişirmektir. Daha ziyade yağlı balıklar ızgara yapmağa elverişlidir.
Izgara yaparken balık temizlenir, yıkanır, tuzlanıp biberlendikten sonra biraz zeytinyağı dökülerek balıklar yağlanır. Böylece ızgaraya yapışmasını da önlemiş olursunuz.




© lezzetler.com tarif no:18994 | adı:Balıkları Pişirme Metodları | gönderen:maya | indirme tarihi:07.05.2024 - 00:57