Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


EKŞİ MAYALI EKMEK


https://www.cumhuriyet.com.tr

Puratos Türkiye, 16 Ekim Dünya Ekmek Günü’nde ekşi mayalı ekmeğin faydalarına dikkat çekiyor. Dünya ekşi maya geleneğinin mirasçısı olarak bilinen Puratos hayata geçirdiği dünyanın ilk ve tek Ekşi Maya Kütüphanesi’nde 30 farklı ülkeden 145 ekşi maya yer alıyor.
Puratos, dünyanın dört bir yanındaki geleneksel ekşi mayaların biyo çeşitliliğini korumak, bu ekşi mayaların gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla 2013 yılında Belçika St. Vith’de Puratos tarafından dünyanın ilk ve tek Ekşi Maya Kütüphanesi’ni hayata geçirdi. Bugün Ekşi Maya Kütüphanesi’nde 30 farklı ülkeden 145 ekşi maya yer alıyor. Bu ekşi mayalar kütüphanedeki buzdolaplarında tutulup yapıldığı orijinal unla her iki ayda bir beslenerek devamlılığı sağlanıyor.
World of Statistics'in yaptığı araştırmaya göre Türkiye, Sırbistan ve Bulgaristan dünyada en fazla ekmek tüketen ülkeler arasında ilk 3 sırada yer alıyor. Türkiye’de kişi başına yıllık ekmek tüketimi 110 kiloya kadar ulaşıyor. Ancak bir o kadar ekmek de israf ediliyor. UNEP (The United Nations Environment Programme-Birleşmiş Milletler Çevre Programı) 2021 raporuna göre Türkiye'de, günlük 4,9 milyon ekmek israf ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 verilerine göre ise Türkiye'de, her yıl bir buçuk milyarın üzerinde ekmek çöpe gidiyor. Puratos, ekşi maya ile yapılan ekmeklerin raf ömrünün uzun olduğunu hatırlatarak, ekşi mayanın ekmek israfını önlemekteki rolünün de altını çiziyor.




© lezzetler.com tarif no:176935 | adı:Ekşi Mayalı Ekmek | gönderen:gül | indirme tarihi:20.05.2024 - 22:12