Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


PASTIRMA ÇEMENİ HAKKINDA


https://www.sultanet.com

Çemen denildiğinde çoğumuzun aklına ilk olarak pastırma gelmektedir. Ancak yine de çemenin aslında bir ot olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Çemen otu, ülkemizde yetişen ve yenilebilir yüz binlerce ottan sadece biridir ve sayısız faydası vardır. Çemen otu, geleneksel mutfak kültürümüz içinde çok önemli bir yere sahiptir.
Çemen, hem tohumları hem de yaprak, meyve ve saplarıyla tüm dünyada gıda sektöründe kullanılan bir bitkidir. Çemen bitkisi lezzet artırmak ve bakterilerden koruyarak ürünlerin raf ömrünü uzatmak amaçlıyla gıda sektöründe kullanılmaktadır. Özellikle et ürünlerinin işlenmesinde, şekerleme, dondurma yapımında, kıvam artırıcı olarak da puding ve jölelerde bu bitki kullanılmaktadır.
Bazı ülkelerde çemen yapraklarından yemek yapılmakta ve çok sevilerek tüketilmektedir.
Kahvaltıların ve hamur işlerinin aranan yüzü, sofraların baş tacı pastırmaya lezzetini veren kuşkusuz ki çemendir. En lezzetli tariflerin başrol oyuncusu, yemeklere konulduğunda epeyce lezzet katan, deyimlerde dahi kendisine yer verilen, kendine has tadı ve kokusu olan pastırmanın olmazsa olmazı da çemendir.
Pastırma büyük baş hayvanların lezzetli bölgelerinin kesilmesi ve ardından bir dizi özel işlemden geçmesiyle hazırlanan bir yiyecektir. Türk kültüründe sevilerek tüketilen bir yiyecek olan pastırma, herkes tarafından sevilmektedir.
Doğal kurutma yöntemleriyle üretilen ve katkısız olarak sofralardaki yerini alan bu yiyeceğin besin değerleri, içerdiği çemenden gelmektedir. Çemen ve kurutulan etin besin değerleri sayesinde sağlık deposu haline gelen pastırmanın günümüzde uzmanlar tarafından da ideal miktarda tüketilmesi özellikle tavsiye edilmektedir. Çemenin faydaları pastırmanın da faydasını arttırıcı niteliktedir.
Çemen, pastırmayı lezzetli kılmaktadır. Ancak pastırmaya çemen eklenmesinin başka nedenleri de bulunmaktadır. Pastırmanın adı yapılışından gelmektedir. Divan-ı Lügat-i Türk’te pastırmaya "yazın ye” anlamına gelen "yazok et” denildiği incelemeciler tarafından bildirilmiş ancak zamanla bu yiyecek pastırma adını almıştır. Hazırlanması sırasındaki bastırma işleminden dolayı "bastırma” ismi daha sonraları halk arasında pastırmaya evirilmiştir. Pastırmaya lezzetini veren en önemli şey çemendir.




© lezzetler.com tarif no:175347 | adı:Pastırma Çemeni Hakkında | gönderen:gül | indirme tarihi:20.05.2024 - 14:29