Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


BİLECİK'TE ÖZEL GÜNLERDE TAPILAN YİYECEK VE İÇECEKLER


Ebubekir Yılmaz - Burak Çıtak

Ramazan ayı: Ramazan ayı için özel olarak yapılan ve tüketilen yiyecekler erişte, kuskus, yufka, mantı ve tarhana olmuştur. Tatlı olarak genellikle sadece ramazan ayı için yapılan tatlı güllaçtır.
Ramazan bayramı: Bilecik’te geçmişte ve günümüzde ramazan bayramı için hazırlanan yiyecekler ev baklavası, yaprak sarma, biber dolması, büzme tatlısı, haşhaşlı lokum ve peksimet olmuştur.
Kurban bayramı: Ramazan bayramında yapılan yiyeceklere ek olarak kavurma ve güveç yemekleri yapılmıştır.
Kandillerde: Kandillerde geçmişte ve günümüzde irmik veya un helvası, lokma (pişi), bazlama ve haşhaşlı lokum yapılmaktadır.
Muharrem ayı: Geçmişte olduğu gibi günümüzde de muharrem ayında aşure yapılıp komşularla paylaşılmaktadır.
Doğumlarda: Doğum yapan kişinin evine süt, sütten yapılan çorba ve tatlı çeşitleri götürülmekte, geçmişte olduğu gibi günümüzde de bu gelenek sürdürülmektedir.
Düğün ve sünnette: Düğünlerde nişasta helvası, gözleme ve tavuk yemeğinden oluşan damat bohçası adı verilen yiyecekler yapılmaktadır. Bunun dışında düğün ve sünnet için özel bir yemek yapılmamakta, daha çok et yemekleri ve pilav ikram edilmektedir.
Ölümde: İrmik veya un helvası kavrulmaktadır, geçmişte ve günümüzde bu gelenek bozulmamıştır.


© lezzetler.com tarif no:173953 | adı:Bilecik'te Özel Günlerde Tapılan Yiyecek ve İçecekler | gönderen:gül | indirme tarihi:20.05.2024 - 17:17