Yiyiniz içiniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
Banu Atabay'ın lezzetler.com Yemek Tarifleri Sitesi


ÇEKME BÖREK (İZNİK BURSA)


İznik Belediyesi

3 Su Bardağı Böreklik Un
1 Su Bardağı Zeytinyağı
Yaş Maya
2 Bardak Su
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
Yarım Limon
1 Yumurtanın Sarısı
Tuz

Ustalık gerektiren börek hamurunu açmak için herhangi bir alet kullanılmadan, birkaç kişi yardımlaşarak, elle çekilerek yufka şeklinde açıldığı için “el açması börek” olarak adlandırılmaktadır.
Börek hamuru sadece un, tuz ve su ile hazırlandığı gibi bu malzemelerin yanında limon suyu, zeytinyağı, maya ilave edilerek de hazırlanmaktadır.
Börek yapımı için; un, bir kabın içine alınarak, 2 su bardağı su, yarım su bardağı zeytinyağı, bir iki damla limon suyu, bir parça yaş maya ilave edilerek yoğrulur, orta yumuşaklıkta hamur haline getirilir. Hamur üç eşit parçaya ayrılarak büyük bezeler haline getirilir, her beze merdane ile kalın yufka şeklinde açılır, her hamurun üzerine zeytinyağı/tereyağı/ sürülerek, üst üste yerleştirilir, en üst yufka yağlandıktan sonra bu şekilde 15 dk mayalanması için bekletilir.
Hamur merdane veya oklava kullanılmadan elle çekilerek açılacağı için iki veya üç kişi hamurun kenarlarından yavaşça çekerek yufka şekilde açılması sağlanır.
Hamurun açılan kenarlarına iç harç yerleştirildikten sonra rulo şeklinde sarılarak kesilir, yağlanmış tepsiye yuvarlak/oval şekilde sarılarak yerleştirilir.
Yumurta sarısı çırpılarak fırça ile böreklerin üzerine sürülür. Orta sıcaklıktaki fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dk. pişirilir.
Böreğin iç harcı ıspanaklı, kıymalı, patatesli, peynirli çeşitleri ile hazırlanmaktadır.
Ispanaklı iç harç için ıspanaklar ayıklanıp temizlendikten sonra doğranır, zeytinyağı ve küp şeklinde doğranmış soğan kavrulur, ıspanaklar ilave dilerek tuz ve karabiber ile pişirilir.
Kıymalı /Patatesli iç harç hazırlamak için; kıyma kavrulduktan sonra patatesler çiğ olarak ilave edilerek tuz, kırmızı biber, kırmızı toz biber ile karıştırılır.




© lezzetler.com tarif no:173440 | adı:Çekme Börek (İznik Bursa) | gönderen:Somuncu | indirme tarihi:30.05.2024 - 20:47